Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een tuin is een mooi bezit. Toch zijn veel tuinen in ons land er  niet best aan toe. De reden hiervan is heel simpel; niet iedereen heeft groene vingers en is in staat om een tuin te onderhouden. Wanneer jouw tuin je boven het hoofd groeit is het een goed idee om de diensten van een hovenier in te schakelen. We keken voor jou naar zaken waar je op moet letten wanneer je een hovenier gaat inhuren.

Maak een duidelijke taakomschrijving

Wanneer je een hovenier gaat inhuren is het een goed idee om een taakomschrijving te maken. Wil je dat de hovenier alleen jouw bestaande tuin komt onderhouden (omdat die verder nog helemaal naar wens is) of wil je dat de hovenier een compleet andere tuin voor jou aanlegt? Schrijf duidelijk op wat je wil. De hovenier kan dan een inschatting maken van de zaken die hij voor jou moet uitvoeren. Hij kan dan ook inschatten hoe lang dat gaat duren en hoeveel het jou zal gaan kosten als hij die zaken voor jou uitvoert. Een taakomschrijving is dus een belangrijk vereiste voor je een hovenier gaat inhuren.

Zoek niet stad en land af

Wil je een hovenier gaan inhuren; ga dan niet stad en land af zoeken op zoek naar een geschikte hovenier voor jouw werkzaamheden. De kans is groot dat je een hovenier selecteert die in een heel andere provincie of aan een tegenovergestelde kant van het land gevestigd is. In dat geval zal de hovenier namelijk behoorlijk wat kilometerkosten moeten gaan berekenen op de factuur voor zijn dienstverlening. Ook is de hovenier hierdoor een stuk minder flexibel wanneer hij bij jou langs moet gaan komen. Wil je besparen op de kosten van de hovenier; zoek dan dus niet te ver. Beter huur je een hovenier in die iets meer per uur of per bezoek berekent uit jouw eigen omgeving als dat je een goedkopere hovenier huurt die eerst 100 km moet rijden voor hij bij jou is.

Vraag om duidelijke offertes

Aan de hand van de taakomschrijving die je eerder hebt opgesteld moet je offertes gaan opvragen. Wanneer je dat doet moet je erop toezien dat de offertes compleet zijn. Veel hoveniers vergeten ‘voor het gemak’ een aantal heel belangrijke aspecten op hun offerte waardoor jij denkt goedkoop uit te zijn. Zaken die absoluut op de offerte vermeld moeten staan zijn:

  • Daarmee bedoelen we alle materialen; van planten en sfeer-elementen voor in je tuin tot de machine die de machine die de hovenier nodig heeft om de tuin af te graven en het terras aan te leggen. Alles wat moet worden aangeschaft, gebruikt of gehuurd moet op de offerte staan.
  • De start- en de opleverdatum. Laat vastleggen op de offerte wat de data zijn waarop de hovenier komt werken. Met een ‘ongeveer-periode’ heb je uiteindelijk nog geen zekerheid in handen.
  • Garantie bepalingen van de hovenier. Een hovenier heeft altijd bepaalde garantiebepalingen. Laat die vastleggen in de offerte. Een hovenier die is aangesloten bij een keurmerk heeft sowieso garantie bepalingen waaraan hij zich moet houden.
  • De BTW vermelding. Over de materialen van de hovenier wordt BTW verrekend. Voor de ‘levende materialen’ zoals planten maar bijvoorbeeld ook de goudvissen in een vijver wordt het lage BTW tarief verrekend. Voor de dienstverlening van de hovenier wordt het hoge BTW tarief van 21 procent berekend. De BTW moet altijd op de offerte staan.

Informeer naar keurmerken

Een hovenier zal doorgaans een keurmerk voeren. Een keurmerk geeft aan of je met een betrouwbare hovenier te maken heeft. Keurmerken die gevoerd worden zijn:

  • Groenkeur
  • Exclusief geselecteerd  

Het eerste en laatste keurmerk hebben vooral betrekking op de dienstverlening en de garanties van de hovenier. Exclusief geselecteerd kijkt vooral naar het materiaalgebruik. Het milieu moet niet nodeloos worden belast. De afwezigheid van een keurmerk betekent overigens niet dat je met een slechte hovenier te maken hebt. Hoveniers moeten namelijk betalen voor het voeren van een keurmerk en niet iedere hovenier wil die kosten maken.

Kijk naar referenties

Heb je een aantal hoveniers op het oog; vraag dan referenties op. Iedere hovenier heeft een portfolio waar referenties van klanten in vermeld zitten. Let erop dat de hovenier minimaal 80 procent positieve referenties heeft. Kijk ook op het internet naar de ervaringen van klanten met een hovenier. Je wil tenslotte wel weten wie je inhuurt.

Vraag offertes op

De snelste manier om te weten hoeveel je voor een hovenier kwijt bent is het opvragen van referenties. Dat doe je heel eenvoudig met één muisklik op deze knop. Je krijgt een aantal offertes van lokale hoveniers om te vergelijken. Het kost een paar minuten tijd en je kan gelijk gaan kijken wie voor jou de voordeligste hovenier is.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je