Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Subsidie tuinaanlegAls het tijd is voor het aanleggen van een nieuwe tuin, moet je bereid zijn een aardig bedrag neer te leggen voor een hovenier, het ontwerp en de materialen. Het hangt natuurlijk van de mate van aanleg af. Als je een groter stuk of een groter project neemt is het duurder. Hoe dan ook, de prijs loopt snel op en het is dus logisch dat mensen gaan kijken of hier misschien een subsidie voor beschikbaar is. Helaas, deze mogelijkheid was er, maar is ondertussen afgeschaft. Toch zijn er nog een paar opties waar je misschien voor in aanmerking komt als je een groen project hebt aangelegd.

*Tip:

→ Wat kost een hovenier in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale hoveniersbedrijven.

De kosten van het aanleggen van een tuin

Voordat gekeken wordt naar de financieringsmogelijkheden, is het verstandig te kijken wat een tuinrenovatie precies zal kosten. Voor een volledige revisie heb je te maken met het uurloon van de hovenier, de prijs voor het maken van een ontwerp en de prijs van de materialen. De volgende tabel geeft dit weer inclusief BTW:

Hoveniersservices Kosten
Uurloon hovenier €35 – €45 per uur
Tuinontwerp €250 – €500 per uur
   
Materialen Kosten
Grasveld €5 – €10 per m2
Houten vlonders €75 – €150 per m2
Straatwerk €50 – €150 per m2
Houten schutting €50 – €150 per meter
Beplanting €10 – €38 per m2

 De verschillen in prijzen voor de materialen hangen vooral af van het type steen of hout dat je kiest. Bepaalde keuzes te maken kunnen de prijs dus flink doen oplopen.

De subsidies, wat er aan vooraf ging

Voor een korte tijd is er een provinciale subsidie geweest die financiële hulp bood bij het aanleggen van een groene en duurzame tuin. Omdat de voorwaarden hiervoor vrij vaag waren en een echte basis voor de subsidie ontbrak, werd deze snel afgeschaft. Sommige provincies boden nog wel geld aan voor het planten van inheemse plantsoorten, maar een echte subsidie voor het aanleggen van een tuin bestaat dus niet meer.

De subsidies, wat is er mogelijk?

Als je gaat zoeken naar huidige subsidies zal je er achter komen dat dit vrij ingewikkeld is en dat er vooral gelden beschikbaar zijn voor gespecialiseerde projecten. Denk hierbij aan het aanleggen van een groendak. De subsidies die er zijn, worden ook stedelijk of gemeentelijk geregeld, dus het hangt er van af waar de tuin is, of je hiervoor in aanmerking komt. En omdat de potjes meestal niet erg gevuld zijn, kan het ook zijn dat het geld al op is voordat je de aanvraag kan doen.

Lees ook: subsidie schildersbedrijf en kozijnen.

Andere groene subsidies

Behalve het aanleggen van een groendak zijn er nog wel andere subsidies die betrekking hebben op groene werkzaamheden. Zo is er de Programma Beheer subsidie die zich bezig houdt met het aanleggen van een groene zone op een landbouwgrond perceel. Geen van allen zijn te gebruiken voor het aanleggen van een nieuwe tuin. Op dit moment is daar geen subsidie voor en het lijkt er niet op dat die er nog zal komen. Dit project zal je dus zelf moeten financieren.

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar op een hovenier

Door gebruik te maken van onze vrijblijvende vergelijkingstool kan je tot 40 procent besparen op de volledige hoveniersrekening. Vul je wensen en locatie in en wij vinden binnen korte tijd een aantal offertes van hoveniers bij jou in de buurt. Offertes hoef je zo niet zelf te zoeken, wij doen het werk voor je zodat je tot de juiste beslissing kan komen voor jouw tuin.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis