Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Tuintips winterIn de wintermaanden zal je vooral vanuit je huiskamer naar je tuin kijken. Het is gewoon te koud om lang in je tuin te zitten. Toch zijn de wintermaanden een heel geschikte periode om te tuinieren. Vooral die zaken die erg in het oog springen kunnen in de winterperiode worden uitgevoerd. Het gaat vooral om het grove werk. Zorg ervoor dat je kwetsbare planten goed zijn beschermd tegen de kou. In de wintermaanden zal je tuin voor een lange tijd bedekt zijn onder een laag sneeuw. Behalve de looppaden mag die sneeuw gewoon blijven liggen. Het heeft een beschermende werking tegen de kou aan de grond.

  1. Snoeien om te doen groeien. De winter is een prachtige periode om een aantal struiken te snoeien. Omdat ook winterse dagen nog zon kunnen brengen is het belangrijk dat je dit snoeiwerk doet op een bewolkte dag. Ga je op een zonnige dag snoeien, dan heb je kans dat de takken van je heg en je bomen ‘verbranden’. Wacht dus op een frisse donkere winterdag en ga dan lekker aan de slag. Je fruitbomen zijn bijvoorbeeld prima te snoeien in Januari. Je zal er op die manier voor zorgen dat ze goed zullen uitlopen in het voorjaar en dat ze in die periode veel vrucht zullen dragen. Daarnaast zullen je fruitbomen door snoei goed in model blijven. Je wil immers heerlijke vruchten plukken in de zomer maar het oog wil toch ook wat. Bovendien zullen topzware takken later gaan doorhangen met het risico dat ze kunnen afbreken. Een haag in je tuin is ook een zaak die je in de wintermaanden prima kan snoeien. Ook hier geldt dat je het niet op een stralende warme dag moet gaan doen. Je mag gerust wachten tot het wat bewolkt is voor je deze klus gaat aanpakken.
  2. Plant nu je bloembollen. Je zou het niet zeggen , maar tot midden december heb je de tijd om je bloembollen in de grond te stoppen. In de winter zullen ze gaan ontkiemen om vervolgens in het vroege voorjaar op te komen. Heb je nog oude bloembollen in de grond, dan kan je ze gerust laten zitten. Knip de oude stengels en bloemen af. In het volgende voorjaar zal de bloembol wellicht weer opnieuw opkomen.
  3. Een winterplant kan tegen de vorst, toch? Heb je winterharde planten in je tuin staan, dan zou je denken dat ze overal tegen kunnen. Dit is echter niet altijd zo. Wanneer er heel strenge vorst wordt voorspeld doe je er goed aan om ze te beschermen tegen al te felle kou. Je kan dit doen door je winterharde planten binnen in je schuur te zetten als ze in bloembakken staan. Staan je winterharde planten in de volle grond, dan kan je ze afschermen met behulp van noppenfolie. Zo blijven ze redelijk op temperatuur. Blijf winterharde planten in de tuin wel water geven door de winter heen. Ze verliezen wel vocht door verdamping. Je wil toch dat ze er in het voorjaar nog net zo mooi bij staan.
  4. Turfstrooisel voor het mooi en voor je planten. Je kan veel manieren bedenken om je tuin te decoreren. Eén van die zaken die vaak wordt gebruikt is turfstrooisel. Je kan turfstrooisel ook vooral gebruiken als plantenvoeding in de winter. Zo houd je de bodem en de planten in goede conditie tijdens de ‘winterslaap’.
  5. Een mooi onderhouden druivenstruik. Het is een gewild afdak boven je terras; een druivenstruik. Een druivenstruik zal je in de zomermaanden voorzien van heerlijk verse druiven. De manier om ervoor te zorgen dat hij goed gaat uitlopen in het voorjaar is door hem in te snoeien in de winter. Dit mag je best ver terugsnoeien. De plant is in de wintermaanden in een rustperiode. Als je hem nu goed terugsnoeit in vorm komt hij in het voorjaar goed op. De druiven zullen ook meer en groter in aantal zijn als je de struik goed verzorgt in de winter. Een druivenstruik boven je terras mag in de wintermaanden ook best wat korter worden gehouden. Er zal op die manier meer zon naar binnen komen.
  6. Hulp in je tuin. Heb je geen zin in deze klussen in de winter, dan kan je een hovenier inhuren om je struiken te onderhouden. Je kan een hovenier per uur of per dagdeel inhuren. Bovendien biedt de hovenier jou een mogelijkheid om een abonnement op zijn diensten af te sluiten. Vanaf 10 euro per maand sluit je zo’n abonnement af.
  7. Offertes opvragen. Als je wil besparen op de kosten van een hovenier kan je het beste offertes opvragen. Dit doe je door één muisklik op onderstaande button. Je krijgt vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox waar jij je voordeel mee kan doen.

Lees ook zonnepanelen in de winter

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Bekijk hier de top 3 beste hoveniers in jouw regio:

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in