Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De tijd dat we onze hele tuin lieten bestraten ligt gelukkig achter ons. Een tuin met (een gedeelte) gras biedt veel voordelen. Zo hebben je kinderen een heerlijk zachte dempende ondergrond om op te kunnen spelen. Jij hebt een mooie plek om te kunnen genieten van de zomerzon. Een tuinstoel op gras staat tenslotte gezelliger dan een tuinstoel die op de kale stenen staat. Een grasveld heeft ook een groot praktisch voordeel. Het zorgt voor de natuurlijke afvoer van regenwater uit je tuin. Je krijgt dus veel minder last van wateroverlast in je achtertuin.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van lokale hoveniers.

Hoeveel kost gras aanleggen

Een grasveld kan je laten aanleggen op een aantal manieren. Je kan kiezen voor een grasveld wat meteen prefab wordt aangeleverd in de vorm van graszoden. Deze graszoden komen opgerold van de kweker vandaan en je kan ze kopen bij de kweker of bij een tuincentrum. Koop je nieuw gras omdat het oude gazon door de jaren heen verwilderd is, dan moet eerst je oude gras worden afgevoerd. We geven je de prijsvoorbeelden van een grasveld aanleggen en een oud grasveld afvoeren.

Afmeting van je gazon Prijs van aanleggen van je gazon per vierkante meter Prijs voor verwijderen en afvoeren van je oude gazon per vierkante meter
Tussen 0 en 25 vierkante meter 8,50 euro 4,50 euro
Tussen 26 en 50 vierkante meter 7,50 euro 4,50 euro
Tussen 51 en 100 vierkante meter 6,50 euro 4 euro
Tussen 101 en 200 vierkante meter 5 euro 3,50

 

  • Als je handig bent. Heb je groene vingers of gewoon geen zin om het geld aan de hovenier uit te geven; in dat geval kies je ervoor om zelf je grasveld aan te leggen. Je betaalt dan veel minder per vierkante meter maar je komt voor flink wat extra werkzaamheden te staan.
  • Als je al het werk liever uit handen geeft. Heb je geen zin om zelf je gazon aan te leggen; dan kies je ervoor om de werkzaamheden van je gazon aanleggen uit handen te geven aan de hovenier. Deze zal niet alleen je grasmatten uitrollen. De hovenier zal er bovendien voor zorgen dat je gras goed bemest wordt en dat het op een mooie egale ondergrond komt te liggen. Hierdoor zal je gras beter aanslaan. De randen van je gazon worden netjes afgewerkt en je tuin wordt netjes voor je achter gelaten.

Hoe wordt de prijs van gras aanleggen bepaald

De prijs van gras aanleggen wordt bepaald door een aantal keuzes die jij maakt bij de aanschaf van een gazon. We zetten die keuzes voor je op een rijtje.

  • Keuze 1: Hoe groot is je grasveld. De prijs per vierkante meter grasveld verschilt nogal. Een groter grasveld kost minder per vierkante meter. Dit komt doordat de hovenier altijd opstartkosten moet maken. Hij moet de grond voorbereiden en daar heeft hij materialen voor nodig. Deze opstartkosten zorgen ervoor dat de prijs per vierkante meter bij een groter grasveld lager wordt.
  • Keuze 2: Leg je zelf je gras of laat je het aanleggen. Je kan natuurlijk naar een tuincentrum gaan en daar zelf je graszoden kopen. In dat geval ben je veel minder kwijt voor je gazon dan wanneer je het laat aanleggen door de hovenier. De prijzen liggen in dat geval als volgt:
Aantal vierkante meters gras Kosten van de graszoden per vierkante meter
Tussen 0 en 100 1,90 euro
Tussen 101 en 350 1,80 euro
Tussen 351 en 500 1,70 euro

 

  • Keuze 3: Laat je gelijk je oude gazon verwijderen. Een gazon gaat er na een aantal jaren verwilderd uitzien. Er komt wild gras tussen te groeien wat het goede gras verstikt. Wanneer je een mooi nieuw gazon wilt kan je dus je oude gazon laten verwijderen door de hovenier. Je kan dit ook zelf doen door zelf de spade ter hand te nemen. Denk er dan echter wel aan dat je echt het hele oude gazon afsteekt. Wortels van wild gras zullen door je graszoden heen komen en daar weer voor een ravage zorgen. Een vervangen gazon geeft je een heerlijk mooi en fris aangezicht.
  • Keuze 4: ga je voor extra opties. Je kan kiezen voor extra opties wanneer je jouw gazon door een professioneel bedrijf laat aanleggen. Deze kosten zullen altijd apart op de factuur komen te staan. Ze zijn voor je eigen rekening. Je kan kiezen voor het opruimen van het afval van de werkzaamheden en voor het afvoeren van de oude delen grasveld. Daarnaast kan je ervoor kiezen om je gazon gelijk te laten bemesten. Dit zorgt ervoor dat je nieuwe gazon zeker te weten zal aanslaan en je niet tegen dorre plekken hoeft aan te kijken. Een hovenier kan bovendien extra aarde meenemen wanneer er niet genoeg aarde ligt om het gras goed aan te leggen.

Praktische bespaartips

Je kan heel eenvoudig besparen op de aanleg van een gazon.

  • Doe een deel zelf. De rommel van een nieuw gazon aanleggen afvoeren kan je zelf doen wanneer je de beschikking hebt over een aanhanger.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Het snelste bespaar je op de aanleg van een gazon door offertes bij hoveniers op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Je voordeel kan oplopen tot 40 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je