Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je een bedrijf hebt is het een verrijking wanneer daar ook een tuin bij zit. Een stuk groen rondom je bedrijf geeft een bezoeker het gevoel dat hij welkom is. Daarnaast hebben medewerkers de gelegenheid om in de pauze even de rust van de bedrijfstuin op te zoeken. Ze zullen minder snel van het terrein gaan waardoor de pauze uitloopt. Het is dan ook een goed idee om op een braakliggend stuk terrein rondom jouw bedrijfspand een bedrijfstuin te laten aanleggen. De grote vraag die menig ondernemer zich stelt is echter; ‘wat zijn de kosten van een bedrijfstuin’.

Waar denk je aan bij de aanleg van een bedrijfstuin

Een bedrijfstuin kan uit een aantal onderdelen bestaan. De aard van die onderdelen bepaalt voor een groot gedeelte de prijs van een bedrijfstuin. We keken naar de onderdelen van een bedrijfstuin en komen straks terug op de kosten van deze onderdelen.

 • Veel bedrijfstuinen zijn niet goed gedraineerd. Dat houdt in dat bij een hevige regenbui de hele tuin onder water komt te staan en daardoor ontoegankelijk is geworden. Geen warm welkom dus voor jouw klanten en niet comfortabel voor jou en de werknemers. Een goede drainage is dan ook een verplicht onderdeel van een bedrijfstuin.
 • Hekwerk en een poort. Een bedrijfstuin onderscheidt zich in die zin van een particuliere tuin dat het hekwerk en de poort van een andere kwaliteit zijn. Je wil immers gasten naar binnen halen, maar ongewenst bezoek buiten laten. Je zal dan ook een veiligheidshek en een aangepaste poort moeten laten plaatsen met inbraak werend hang- en sluitwerk.
 • Een fietsenstalling. Een verplicht deel van een bedrijfstuin is de fietsenstalling. Als je wil dat het personeel met de fiets naar het werk komt moet jij natuurlijk een goede stalling faciliteren.
 • Een pauzeplek. Personeel wil comfortabel kunnen zitten in een tuin tijdens de pauze. Met een pauzeplek voorzie jij in deze behoefte. Denk bijvoorbeeld aan een terras.
 • Een rookplek. In openbare ruimtes en bedrijfsruimtes mag tegenwoordig niet meer worden gerookt. Een rookplek is dan ook een vereiste voor een bedrijfstuin.
 • Denk hierbij aan comfortabele doch eenvoudig te onderhouden meubels in de tuin zoals een bank of tafel.

Wat zijn de kosten van een bedrijfstuin

We deden navraag naar de kosten van een bedrijfstuin bij diverse gespecialiseerde hoveniers. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Welk gedeelte van de bedrijfstuin wordt er aangeduid Omschrijving Per welke hoeveelheid is de prijs berekend Prijs per hoeveelheid
Aanleggen drainage Bestaand oppervlak draineren en afwerken met een geschikte ondergrond Per vierkante meter Tussen 30 en 35 euro
Hekwerk Inbraak werend en verstevigd hekwerk Per strekkende meter Tussen 100 en 150 euro
Poort Inbraak werende poort met verstevigd hang- en sluitwerk Per stuk Tussen 250 en 350 euro
Fietsenstalling Fietsenstalling met drie wanden zonder deur, met overkapping exclusief fietsenrekken Per vierkante meter Tussen 120 en 150 euro
Terras als pauzeplek Terras aangelegd met standaard betonklinkers Per vierkante meter Tussen 25 en 35 euro
Rookplek Rookplek met afzuiging en overkapping Per locatie van 6 vierkante meter inclusief afzuiging Tussen 9000 en 11000 euro
Terreinmeubilair Meubilair van hout of beton Afhankelijk van luxe van uitvoering per stuk Tussen 150 en 350 euro

 

 • Als er al een tuin is. Is er een tuin aangelegd maar is deze niet naar jouw wens, dan zal deze eerst moeten worden verwijderd en de materialen moeten worden afgevoerd naar de gemeentewerf. Hiervoor betaal je een vast bedrag per uur aan het hoveniersbedrijf wat de materialen afvoert. Dit uurtarief kan oplopen van 45 tot 60 euro per uur inclusief gebruik van de aanhangwagen.
 • Als er een braakliggend terrein is. Is er geen tuin maar enkel een braakliggend stuk terrein, dan moet de grond eerst geschikt worden gemaakt voor de aanleg van een bedrijfstuin. Hiervoor moet de grond eerst worden afgegraven waarna deze wordt verstevigd en gedraineerd. De kosten hiervan vallen voor een deel samen met de post ‘Drainage’.

Hoe wordt de prijs bepaald

Hoeveel je betaalt voor de aanleg van een bedrijfstuin bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt als je de klus uit handen geeft. Denk hierbij aan de volgende keuzes:

 • Hoe groot is de tuin. De afmeting van een bedrijfstuin is bepalend voor de kosten van de aanleg daarvan. In een grotere tuin passen nu eenmaal meer faciliteiten, wat de prijs duidelijk beïnvloedt. Bij een kleine tuin beperk jij je als ondernemer al snel tot de noodzakelijke dingen.
 • Wat is de ligging van de tuin. Heb je een tuin aan de wegzijde, dan zal deze zich vooral richten op het groene gedeelte van een tuin. Jij zal je in dat geval beperken tot een gazon en een fietsenstalling. Voor recreatie zal het personeel in de pauze elders verblijven.
 • Wat zijn de parkeermogelijkheden. Wil je een tuin laten aanleggen met parkeermogelijkheden, dan zal er extra aandacht worden besteed aan de bestrating en de kwaliteit hiervan. Groen is in dat geval van ondergeschikt belang.

Vraag offertes op

Een bedrijfstuin aanleggen is een specifieke klus. Om exact te weten hoeveel dit jou kost doe je er goed aan om offertes op te vragen. Dat doe je met deze functie. Je weet dan gelijk hoeveel jouw tuin gaat kosten en wat voor jou de beste hovenier is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis