In ons land worden jaarlijks enorm veel bomen gekapt. De bomen waren ooit geplant met de gedachte dat ze daar voor een lange tijd zouden blijven staan. Naar mate de bebouwing toeneemt zijn steeds meer bomen ongewenst op een bepaalde locatie. Het is dan ook niet voor niets dat boomonderhoudsbedrijven maar wat druk zijn met het kappen van ongewenste bomen. Wanneer de boom is gekapt en afgevoerd blijf je als grondeigenaar nog met een boomstronk in de grond zitten. Die wordt namelijk niet standaard afgevoerd.
Inhoudsopgave
Waarom moet je een boomstronk verwijderen
Een boomstronk die in de grond blijft zitten is in veel gevallen een ongewenste situatie. Niet alleen neemt de boomstronk een hoop ruimte in; er zijn meerdere redenen waarom je deze het liefste zo snel mogelijk laat verwijderen.
- De boomstronk gaat rotten. Hout wat open ligt (en dat is precies wat er gebeurt na het kappen van een boom) gaat rotten. Dat is een proces wat een hoop overlast bezorgt. Je krijgt last van allerlei ongedierte en van ongewenste geuren in je tuin. Een niet zo frisse situatie dus.
- De boomstronk zal schimmel afgeven in de grond. De grond rondom een achtergebleven boomstronk zal eveneens schade lijden door de boomstronk die is achter gebleven in de grond. Deze zal namelijk gaan schimmelen en die schimmel trekt vanuit de boomstronk door je tuin heen. Het gevolg is een tuin waarin helemaal niets meer wil groeien doordat de grond niet geschikt meer is.
Wat voor manieren zijn er om een boomstronk te verwijderen
Een boomstronk verwijderen kan op een paar manieren.
- Verwijderen met behulp van uitgraven. De grond rondom de boomstronk wordt op deze manier zo ver als mogelijk afgegraven. Vervolgens wordt de stronk uit de aarde getild. Dit gebeurt vaak met een voertuig omdat de boomstronk in veel gevallen diep in de aarde geworteld zit en behoorlijk wat gewicht heeft.
- Verwijderen met behulp van een stobbefrees. Dit is een methode waarmee de boomstronk als het ware dood wordt gemaakt. De stronk zal niet verder gaan uitgroeien en hij zal simpelweg in een versneld proces doodrotten. Bij het gebruik van de stobbefrees wordt minder schade aangericht aan de omgeving van de boom dan bij het verwijderen met behulp van uitgraven.
Hoeveel kost het verwijderen van een boomstronk
We deden navraag bij een aantal hoveniersbedrijven naar de kosten van het verwijderen van een boomstronk. We vroegen naar beide manieren. We kwamen tot de volgende bevindingen.
Welke methode van boomstronk verwijderen | Eisen die gesteld worden aan deze methode | Prijs |
Boomstronk verwijderen met uitgraven | Veel ruimte rondom de boom aanwezig; boom moet goed bereikbaar zijn voor het materieel. | Tussen 55 en 200 euro |
Boomstronk verwijderen met stobbefrees | Boom hoeft niet expliciet goed bereikbaar te zijn; kan ook met begroeiing om de boom heen. | Tussen 50 en 65 euro |
- Als de boom langs een (openbare) weg staat. Is de boomstronk aanwezig naast een (openbare) weg, dan is het vaak het handigste om de boomstronk in één keer te verwijderen door middel van uitgraven en wegtrekken met een voertuig. Je zal met nogal wat rommel en een omgespitte tuin rondom de boomstronk blijven zitten.
- Als de boom midden in een tuin stond. Stond de boom midden in een tuin, dan zal je niet altijd de hele tuin willen omwoelen om een boomstronk te verwijderen. In dat geval is het gebruik van de stobbefrees aan te raden. Deze methode neemt minder ruimte in en laat de tuin rondom de boom intact.
Waar is de prijs van afhankelijk
Hoeveel je betaalt voor het verwijderen van een boomstronk bepaal je zelf aan de hand van keuzes die je maakt. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Wil je de hele boomstronk weg hebben. Wil je gelijk de hele boomstronk weg hebben uit je tuin, dan is verwijderen met uitgraven en daarna wegslepen de beste optie. Je zit daarna wel met een flink gat in je tuin wat je weer zelf zal moeten opvullen.
- Wil je de tuin na het verwijderen van de boomstronk weer in orde hebben. Na het verwijderen van een boomstronk blijft een groot gapend gat achter in je tuin. Het is aan te raden om dit gat zo snel mogelijk op te vullen en de tuin weer op orde te krijgen. Dat kan je zelf doen maar je kan het ook door een hovenier laten doen. Je betaalt in dat geval inclusief het materiaal tussen 50 en 70 euro per uur voor het werk van de hovenier.
- Hoe oud was de boom. Een boom met brede boomstronk is kostbaarder om te laten verwijderen dan een boom met een smalle boomstronk. Hoe ouder de boom, hoe hoger de kosten om deze te laten verwijderen. Een oude boom heeft zich immers doorgaans dieper vertakt onder de grond dan een boom die nog niet zo oud was.
Bespaar op voorhand
Het is goed om vooraf te weten hoeveel je kwijt bent voor het verwijderen van een boomstronk. Door het opvragen van offertes heb je gelijk kijk op de prijs die je moet betalen. Daarnaast kan je gelijk gaan besparen door de hovenier in te schakelen die jou de diensten tegen de aantrekkelijkste prijs kan aanbieden.