Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De tuin rondom je huis is heel bepalend voor het uiterlijk van je huis. Het is immers het eerste wat een bezoeker ziet wanneer hij bij jou langs komt. Ook wordt de waarde van jouw huis voor een groot gedeelte bepaald door het uiterlijk van je tuin. Wanneer er in jouw tuin ooit bomen stonden die nu zijn verwijderd blijf jij doorgaans met de boomwortels in de grond achter. Het is dan lastig om de tuin weer te renoveren. We keken voor jou naar de kosten van het verwijderen van boomwortels, maar ook naar de methodes die worden toegepast. We kwamen tot de volgende inzichten.

Hoe kan je boomwortels weghalen

Boomwortels verwijderen kan op verschillende methoden. We kwamen er bij navraag een aantal tegen en hebben ze voor je op een rij gezet.

  • Een chemische verwijdering. Dit is een methode waarbij van buitenaf chemicaliën in de boomwortels worden aangebracht. Daardoor zullen de boomwortels afsterven en verschrompelen waarna ze gemakkelijk kunnen worden verwijderd. Dit is een methode die zijn tijd nodig heeft. De boomwortels zullen langzaam verwijderen waarna het laatste restant kan worden uitgegraven.
  • Verwijderen met zout. De boomwortels worden niet met chemische stoffen maar met zout behandeld. Daardoor zullen ze eveneens krimpen waarna ze eenvoudiger kunnen worden verwijderd uit de grond. Dit is een proces wat eveneens zijn tijd nodig heeft. Het duurt wat langer dan verwijderen met chemicaliën, maar het is wel beter voor je tuin en voor de aarde in je tuin.
  • Een heel radicale methode om boomwortels te verwijderen; met de brander worden ze verwijderd uit je tuin. Dit is een methode die jou de gelegenheid geeft om vrijwel gelijk je tuin weer opnieuw aan te leggen.
  • Stobben frees. Dit is een methode die de tuin rondom de boomwortels intact laat. Je kan de boomwortels verwijderen tot een diepte van 35 a 40 cm diep. Tot een diepte van 50 cm kunnen oude boomwortels worden weggehaald met deze methode. Gaat het er enkel om dat er een nieuwe bestrating moet worden aangelegd, dan kan je volstaan met het gebruik van de stobben frees tot 25 cm diepte. Vooral bij zwaardere boomstronken en boomwortels wordt de stobben frees gebruikt.
  • Een methode waarbij de tuin behoorlijk overhoop wordt gehaald. Met de kettingzaag worden de boomwortels verwijderd en de grond rondom de boomstronk wordt behoorlijk open getrokken.
  • Dit is de methode die alleen wordt gebruikt bij heel grote boomwortels die diep zitten en machinaal uit de grond moeten worden getrokken. Dit zal zelden het geval zijn bij een particuliere tuin.

Wie verwijdert boomwortels voor jou

Het is niet aan te raden om zelf met handgereedschap boomwortels te verwijderen. Wanneer er met chemicaliën wordt gewerkt of met elektrisch gereedschap is het aan te bevelen om een hovenier in te schakelen. Deze zal tegen een uurtarief voor jou de boomwortels uit je tuin komen verwijderen. Bovendien is de hovenier in staat om jouw tuin weer helemaal tip top in orde te maken na het verwijderen van de boomwortels. We gingen in het schema wat hier onder volgt dan ook uit van de diensten van een hovenier.

Welke dienst wordt er uitgevoerd Wanneer is dit mogelijk Waar is de prijs op gebaseerd Wat is de prijs
Verwijderen boomwortels met chemicaliën Boomwortels die niet al te groot zijn. Bovendien moeten de boomwortels redelijk oppervlakkig zitten Per uur Tussen 45 en 60 euro inclusief materiaal en BTW
Verwijderen van boomwortels met zout Boomwortels die niet al te groot zijn. Boomwortels moeten niet al te diep in de grond zitten Per uur Tussen 40 en 60 euro inclusief materiaal en BTW
Verwijderen van boomwortels met stobbenfrees Boomwortels redelijk groot, tot 50 cm diep in de grond Per klus Gemiddeld 55 euro

 

  • Als de tuin opnieuw moet worden aangelegd. Wil je een tuin met groen gaan aanleggen op de plaats waar de boomwortels hebben gezeten, dan is het aan te raden om deze tot een diepte van 50 cm weg te graven of te laten verwijderen uit de grond. Je hebt deze ruimte nodig voor het aanbrengen van een nieuwe beplanting.
  • Als de tuin moet worden bestraat. Op het moment dat boomwortels worden verwijderd omdat er een bestrating wordt aangelegd kan je volstaan met het verwijderen van boomwortels tot een diepte van 25 cm. Gaat het echter om een bestrating waar auto’s overheen rijden zoals een oprit, dan moet tot een diepte van 40 cm worden afgegraven.

Waar hangt de prijs vanaf

Hoeveel je betaalt voor het boomwortels verwijderen hangt af van een paar factoren.

  • Hoe goed zijn de boomwortels bereikbaar. Zijn de boomwortels bereikbaar vanaf een tuinpad of vanaf de openbare weg, dan heeft de hovenier een gemakkelijke klus aan het verwijderen van de boomwortels. Het materieel kan snel ter plekke zijn wat de kosten drukt.
  • Hoe wijd zijn de boomwortels vertakt. Boomwortels die wijd en diep vertakt zijn zullen lastiger te verwijderen zijn dan boomwortels die dat niet zijn. Dat is een post die de prijs behoorlijk bepaalt.

Betaal niet teveel

Het mag duidelijk zijn dat je liever geld uitgeeft aan de inrichting van je tuin dan aan de verwijdering van boomwortels. Het is dan ook aan te raden om eerst offertes op te vragen. Daarmee zie je gelijk hoeveel deze klus jou kost en welke hovenier voor jou de beste is.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis