Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het onderhouden van een tuin is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je geen groene vingers hebt maar toch een mooie tuin wil is het aan te raden om een onderhoudsvriendelijke tuin te (laten) aanleggen. We hebben voor jou gekeken naar de do’s en dont’s bij een onderhoudsvriendelijke tuin. We deden navraag bij tuinexperts en hoveniers en kwamen tot de volgende bevindingen.

Wat je niet moet doen

Bij de term onderhoudsvriendelijke tuin denken veel mensen aan een tuin die geheel is bestraat. Voor de sjeu wordt er langs de randen een kleine border met planten neergezet of er worden een paar potten met planten op het terras gezet. Dat is echter geen onderhoudsvriendelijke tuin. Het is een tuin die een slechte afwatering heeft en bovendien is het een tuin waar je behoorlijk wat werk aan zal hebben. Tussen de stenen van de tuin door zal namelijk behoorlijk wat onkruid opkomen waardoor je ieder jaar een behoorlijke hoeveelheid tijd kwijt bent aan het wegkrabben van het onkruid.

Wat je wel moet doen

Ga je voor een onderhoudsvriendelijke tuin, dan is groen het sleutelwoord. Je kan een tuin het beste inrichten met zoveel mogelijk groene elementen. Dat doe je omdat groen een drainerende werking heeft. Het zorgt ervoor dat regenwater snel weg trekt uit je tuin de grond in. Bovendien is dit een stuk beter voor de natuur. Ook in stadstuinen komen insecten en vlinders voor die groen nodig hebben om te kunnen bestaan. Daarnaast is groen heel goed voor de gezondheid. Bomen en planten geven zuurstof af wat zorgt voor voldoende gezonde lucht in je tuin. Tuinieren is daarnaast heel goed voor geest ziel en lichaam; redenen te meer om voor een onderhoudsvriendelijke tuin met groen te kiezen.

Hoe leg je een onderhoudsvriendelijke tuin aan

Een onderhoudsvriendelijke tuin kan je aanleggen met een paar eenvoudige tips:

  • De juiste verhoudingen in je tuin
  • Grote groepen
  • Kies voor veel bodembedekkers
  • Kies voor groen blijvende planten
  • Kies voor onderhoudsvriendelijke bestrating
  • Kies voor opsluitbanden
  • Kies voor vaste planten maar daarnaast ook voor verwilderingsbollen
  • Plaats zo min mogelijk potten
  • Kies voor een tuin met grind

Een tuin met goede verhoudingen

Een onderhoudsvriendelijke tuin herken je aan de juiste verhoudingen; een derde deel van de tuin is verharding in de vorm van stenen en grind. Twee derde deel van de tuin is groen. Een overzichtelijke tuin met weinig aparte hoekjes en elementen is eenvoudiger in het onderhoud. Een groot element is eenvoudiger te onderhouden dan een hoek met allemaal aparte plantenpotten.

Kies voor veel planten van dezelfde soort

Het lijkt heel mooi om zoveel mogelijk planten door elkaar in een tuin te zetten. Dit planten weven kost wel een hoop tijd in het onderhoud en is niet aan te raden. Veel planten van dezelfde soort bij elkaar is gemakkelijker in het onderhoud.

Laat de aarde niet onbenut

Aarde in een tuin wordt gezien als een open wond door de natuur. Die wordt opgevuld met onkruid wat spontaan opschiet in je tuin. Met bodembedekkers in je tuin voorkom je dat de aarde open ligt. Bovendien zorgen ze voor een mooi blijvend groen effect.

Kies voor groen wat niet uitvalt

Je hebt bomen en planten die het hele jaar door groen blijven; met zo min mogelijk bladuitval heb je ook zo min mogelijk onderhoud. Bovendien zit je nooit met een kale plek in je tuin in de winter.

Kies de juiste bestrating

Bestrating kan je aanbrengen op worteldoek waardoor er geen onkruid tussen de stenen omhoog kan komen. Daarnaast kan je kiezen voor stenen die gemakkelijk schoon te maken zijn en waar geen groene aanslag op kan komen. Met afsluitbanden voorkom je dat jouw gazon gaat overlopen op het pad en het terras. Ook grind blijft hierdoor beter op zijn plaats liggen.

Kies voor weinig nieuwe aanplant

Vaste planten blijven het hele jaar door staan en komen ieder jaar weer op. Daarnaast zijn er verwilderingsbloembollen die ieder jaar opkomen terwijl je ze niet hebt hoeven te poten in je tuin. Eenjarigen en zaaigoed in je tuin kosten juist een hoop werk.

Weinig potten, wel grind

Bloempotten in je tuin zorgen voor een hoop werk. In de winter moet je ze binnen zetten om te voorkomen dat ze kapot vriezen. Bovendien moet je de planten erin geregeld verpotten. Kies daarentegen voor grind in je tuin. Het biedt een goede drainage en kan worden aangelegd met zogeheten prairieplanten voor een groen effect.

Laat een onderhoudsvriendelijke tuin aanleggen

We kunnen ons voorstellen dat je niet zomaar bedenkt hoe jouw onderhoudsvriendelijke tuin er uit moet komen te zien. Het is daarom aan te raden om deze te laten aanleggen door een hovenier. Hoeveel dit gaat kosten zie je in één oogopslag door offertes voor jouw situatie op te vragen. Dat doe je met onderstaande button. Je weet gelijk hoeveel je kwijt bent voor de aanleg van je tuin; het weinige onderhoud daarna kan je prima zelf doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je