Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

TV programma’s over woningen en tuinen zijn heel gewild. Steeds meer mensen zitten aan de buis gekluisterd wanneer een bekende tv persoonlijkheid bij mensen hun tuin komt aanpakken. Dat komt doordat het probleem van een tuin die niet naar wens is een heel bekend probleem is. Wanneer jij wat leuks ziet op tv wat je graag in je eigen tuin wil laten uitvoeren beginnen je handen dan ook te jeuken bij het zien van het programma. Na het zien van het programma sta je te popelen om naar het tuincentrum te gaan en inkopen te gaan doen.

Lees dit voor je verdergaat

Voordat je naar het tuincentrum gaat is het goed om je te oriënteren op het herinrichten van je tuin. Dat is een stappenplan wat men allang had doorlopen voordat men de tv opnames maakte; het is goed als jij dat ook doet. We willen je behoeden voor pijnlijke miskopen voor je tuin en voor een tuin die half afgemaakt eindigt.

Bedenk wat je zelf wil

Ga jij je tuin aanpakken; bedenk dan eerst goed wat je zelf wil voor je tuin. Wil jij één of meerdere mooie zitjes in je tuin hebben? Bedenk dan goed waar je die wil situeren. Wil je een zitje in de zon, schaduw, halfschaduw of wellicht op een combinatie van deze plekken; maak dan een planning. Kijk ook wat voor elementen je allemaal in je tuin wil hebben. Een nieuwe schutting is altijd een goed idee en een gedeelte met planten ook. Bedenk ook of je bijvoorbeeld een waterpartij in je tuin wil hebben. Het lijkt heel romantisch maar dat is het vaak allerminst. Een waterpartij is namelijk een post die jou op den duur behoorlijk wat werk gaat kosten. De vraag is of jij dat werk er wel in wil en kan steken.

Is alles wat jij wil ook wel mogelijk

Om maar even jou uit de droom te helpen; zaken als een vijver zijn niet altijd even veilig. Wanneer jij kleine kinderen hebt is het niet veilig om een vijver in je tuin te hebben. Een klein kind zou er zomaar onder het spelen in kunnen geraken en verdrinken. Een ander punt zijn bomen in je tuin. Een boom die heel hoog en breed wordt moet je niet in een kleine tuin gaan plaatsen; de boom groeit na een jaar of 10 uit zijn voegen waardoor je hele tuin overschaduwd wordt door die boom die eens zo leuk en klein was. Kijk dus goed naar de ruimte die je hebt en naar jouw gezinssituatie. Het is bepalend wanneer jij je tuinwensen wil gaan realiseren.

Maak een goed ontwerp

Met de zaken die je zojuist op een rijtje hebt gezet ga je een ontwerp maken. Heb je hiervoor geen inspiratie; schakel dan een hovenier of een tuinarchitect in die het ontwerp voor jou kan maken. Heb je hier geen zin in en wil je meteen naar het tuincentrum; selecteer dan een tuincentrum waar een tuinontwerper werkzaam is. Voordeel hiervan is dat je de materialen die je voor jouw tuin nodig hebt gelijk kan aanschaffen. Laat gelijk een tuingrondtest uitvoeren. Aan de hand hiervan weet jij wat voor grond er in je tuin ligt; dat is bepalend voor jouw plantenkeuze.

Verwijder de oude tuin

Ga je de tuin herinrichten, kijk dan welke delen van je tuin je wil verwijderen. Niet alles hoeft gelijk te worden weg gegooid; bestrating kan vaak nog heel goed worden hergebruikt. Dat voorkomt dat je een ‘nieuwbouw-effect’ krijgt in jouw tuin. Een beetje doorleefd mag best. Delen die je niet meer gaat hergebruiken ruim je. Met een minigraver kunnen oude borders en gras worden weggehaald. Op die manier krijg je een kale tuin om opnieuw in te richten.

Hoog je tuin op

Ligt er zwarte grond in je tuin, bedenk je dan dat dit niet geschikt is om een nieuwe tuin op aan te leggen. De oude aarde moet worden weggehaald met een minigraver waarna er ophoogzand moet komen. Dat ophoogzand moet tot een hoogte van 40 a 50 cm worden aangebracht. Je krijgt op die manier een goede ondergrond voor borders en bestrating. Denk bij het afgraven van je tuin aan het feit dat er leidingen, riolering en kabels onder je tuin door kunnen lopen. Denk er bij het ophogen van je tuin aan dat je een goede drainage laat aanleggen. Je wil niet dat jouw nieuwe tuin bij een hoosbui onder water staat.

Plaats alle elementen volgens plan in je tuin

Na het ophogen van je tuin zorg je ervoor dat je alle elementen overeenkomstig het plan in je tuin aanbrengt. Laat dit bij twijfel doen door een hovenier. Zo weet je zeker dat je zo lang mogelijk met je aanschaffen doet. De hovenier heeft bovendien alle specialistische ervaring in huis die nodig is bij bijvoorbeeld bestraten en het plaatsen van zaken als een vijver.

Kijk naar offertes

De ene hovenier is de andere niet. Vraag daarom eerst offertes op voor je iemand inhuurt. Zo weet je wie de hovenier is die jouw klus tegen het aantrekkelijkste tarief kan uitvoeren. Je vraagt offertes op met deze knop. Jouw besparing zal al snel oplopen waardoor je er straks nog wat beter bij zit in jouw tuin.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je