Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vandaag de dag lijkt het wel of iedereen zich kan verhuren als hovenier. Wat je zou vergeten is dat een hovenier doorgaans een heel gedegen opleiding heeft gevolgd voordat hij dit beroep mag uitoefenen. Wie een hovenier wil gaan inhuren komt dan ook nogal wat kaf tussen het koren tegen. We keken voor jou naar tips en aandachtspunten om in je achterhoofd te houden als jij een hovenier wil gaan inhuren.

Kijk eerst goed in je eigen omgeving

Wanneer jij een huis met een tuin hebt maar je buren ook gebruikt er vast wel een de diensten van een hovenier. Kijk daarom eens goed rond in je eigen straat en in je eigen buurt. Is er een hoveniersbusje wat geregeld ergens stopt om te werken? Dan zou dat zomaar een heel geschikte partij kunnen zijn om voor jou ook je tuin op te knappen. Kijk naar het resultaat van het werk en informeer desgewenst bij de bewoner van het huis naar de tevredenheid over de hovenier en de kosten die deze berekent voor zijn dienstverlening. Het kan zomaar zijn dat jij ook gebruik wil maken van de diensten van deze hovenier. Je bent in dat geval betaalbaar uit want de hovenier kan zijn diensten aan jou combineren met het tuinonderhoud bij de buren. Je betaalt minder kilometerkosten en de hovenier kan zijn werk bij jou gemakkelijk inplannen.

Informeer bij vrienden en kennissen

Iedereen heeft ze; van die vrienden en kennissen die een geweldige hovenier in dienst hebben die hun tuin omtovert tot een waar paradijs. Ze pronken er maar wat graag mee. Heb jij ook zulke vrienden of kennissen; informeer dan naar de gegevens van de hovenier. Vraag ook in dit geval naar de betrouwbaarheid en naar de prijzen van de hovenier. Jij wil immers net zo’n mooie tuin als zij.

Weet wat je wil

Ga je een hovenier inschakelen, dan is het heel goed om vooraf te weten wat je wil. Wil jij dat je huidige tuin helemaal op de schop gaat en dat er een nieuwe wordt aangelegd? Het kan ook zijn dat jouw tuin best leuk is maar gewoon wat meer onderhoud nodig heeft. Bedenk wat je in je tuin wil doen; je kan kiezen voor zitplekken in je tuin maar bijvoorbeeld ook voor een gedeelte wat je als moestuin gaat gebruiken. Wanneer je wil ontspannen in je tuin is wellicht een vijver een heel goed idee. Noteer jouw wensen voordat je een hovenier inhuurt; op die manier kom je tot een goede prijsvergelijking.

Informeer naar keurmerken bij een hovenier

Een hovenier kan zich aansluiten bij een keurmerk. Dat houdt in dat hij aan bepaalde kwaliteitseisen moet voldoen. Een paar bekenden keurmerken bij hoveniers zijn:

  • De hovenier die hierbij is aangesloten geeft zijn klanten een garantie van een jaar op de werkzaamheden. De algemene voorwaarden zijn bovendien klantvriendelijk opgesteld waarnaast er geen ‘kleine lettertjes’ in jouw nadeel zijn. Wanneer er een geschil is met jouw hovenier mag je gebruik maken van de geschillencommissie.
  • Exclusief geselecteerd. Een hovenier die hierbij is aangesloten kiest voor materialen waardoor het milieu niet onnodig wordt belast. Bovendien moet de communicatie naar de klant duidelijk zijn. Naast dit alles moet de klant een goed tuinontwerp krijgen van de hovenier; wie een hovenier inhuurt die dit keurmerk voert weet dus dat hij meer krijgt dan bij de gemiddelde hovenier.
  • Dit is een keurmerk wat een aantal zekerheden biedt op het gebied van vakbekwaamheid. Ook de service wordt meegewogen bij het toekennen van dit keurmerk.

Een keurmerk is geen vereiste

Heb jij een heel goede hovenier op het oog maar heeft deze geen keurmerk; bedenk je dan ook dat dit geen vereiste is. Een hovenier moet namelijk betalen voor het voeren van een keurmerk en niet iedere hovenier heeft daar evenveel zin in.

Vraag referenties op

Wil jij een hovenier inhuren, dan wil je wel weten dat deze vakkundig en betrouwbaar is. Vraag daarom referenties op van minimaal 3 klanten en controleer deze. Op die manier weet jij of de hovenier goed werk verricht en of hij te vertrouwen is. Bij een tevredenheid van minimaal 80 procent weet jij dat je met een goede hovenier te maken hebt.

Informeer naar specialisme

Ga je een hovenier inhuren voor specifieke klussen, zoals bijvoorbeeld het onderhouden van exotische planten en struiken, informeer dan naar specialismes van de hovenier. De tarieven zullen elkaar vaak niet veel ontlopen maar de ene hovenier heeft net andere specialismes dan de andere.

Vraag offertes op

Offertes opvragen is de snelste manier om een hovenier te selecteren. Je doet het heel eenvoudig met één klik op deze knop. Je krijgt een aantal offertes om met elkaar te vergelijken. Dat kan jou een voordeel opleveren tot 20 procent. Daarnaast heb je gelijk een indicatie van de kosten van jouw klus.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je