Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ga jij je tuin renoveren; dan zal iedere vakman je aanraden om deze eerst af te graven. Veel mensen slaan deze wijze raad in de wind en leggen hun tuin aan over de bestaande grondlaag. Waarom jij je tuin moet afgraven en hoe diep je dat moet doen zullen we je nu uitleggen. Het gaat om adviezen van de expert; doe er je voordeel mee.

Weg met het zwarte zand

Onder iedere tuin zit een laag zwarte aarde. Dat is de oude ondergrond waarop je tuin ooit is aangelegd. De ooit zo vruchtbare bodem is zwart geworden doordat de voedingsstoffen eraan zijn onttrokken. Ook heeft de ondergrond de substantie van klei verkregen. Dat is een slechte basis voor nieuwe bestrating of beplanting; de ondergrond zal verzakken door water en laat geen voedingsstoffen door naar de beplanting. Het is dus zaak dat jij eerst voor een goede bodem zorgt om zo lang mogelijk van je tuin te kunnen genieten.

Afgraven afhankelijk van de bestemming

Hoe diep jij je tuin moet afgraven hangt af van de bestemming die de betreffende zone in jouw tuin heeft. Per bestemming zijn er namelijk specifieke dieptes waar je rekening mee moet houden. We hebben op een rij gezet wat de specifieke zones zijn.

  • Een gazon of border met kleine planten en struiken
  • Een terras of een tuinpad met redelijk intensief gebruik
  • Bomen en/of coniferen
  • Een oprit, carport of verharding aan de voorkant of zijkant van het huis.

Afgraven voor een gazon of border

Een gazon of border vraagt om een afgegraven tuin. Je vult de grond naderhand op met tuinaarde om te zorgen voor een voedzame bodem. Je graaft in dit geval de tuin af met een diepte tussen 10 en 25 cm.

Afgraven voor een tuinpad of terras

Een tuinpad of terras is in staat om het gewicht te dragen van meerdere personen die er overheen lopen. We gaan dan uit van normaal gebruik dus niet van het stallen van scooters en dergelijke op het terras. Ook gaan we uit van normaal lopen, dus niet van het rijden met scooters over het tuinpad. Ga uit van een diepte van 25 cm voor deze ondergronden.

Bomen en/of coniferen plaatsen

Voor bomen en/of coniferen is het zaak dat de wortels de ruimte krijgen om te aarden. Graaf daaro af tot 60 cm diep voor deze bestemming in je tuin. Vul de afgraving vervolgens op met tuinaarde om voor genoeg voedingsstoffen te zorgen. Kijk bij een boom of er nog boomwortels van een oude boom zitten onder de grond. Deze zullen de wortels van nieuwe bomen en/of coniferen verstikken.

Een oprit voor het zware gebruik

Wil je echt met een auto op een oprit kunnen rijden, of ga je een verharding aan de voorkant of zijkant van het huis aanleggen; dan zal je tot 70 cm diep moeten afgraven. Dit is noodzakelijk omdat het gewicht van een auto en eventueel een aanhanger behoorlijk kan oplopen. Wanneer een ondergrond tot 3000 kilo moet kunnen dragen is een goed verstevigde bodem nodig. Het vullen kan je doen met ophoogzand maar het is aan te bevelen om ook bouwpuin te storten in de bodem voor de versteviging van het pad.

Waar let je op bij afgraven

Ga je afgraven, dan zal je eerst moeten kijken of er geen leidingen onder de grond verwerkt zitten. Dat doe je door vooraf te controleren waar de leidingen lopen. Je kan daarvoor een bouwtekening gebruiken maar je kan ook met een dunne metalen pin met een minimum lengte van 50 cm voorzichtig in de aarde prikken. Bij de lichtste blokkade van de pin zal er een leiding lopen. Dit zijn plekken die je met een piketpaaltje moet markeren.

Boomwortels verwijderen

Kom je boomwortels of een boomstronk tegen, dan zal je deze grondig moeten verwijderen. Dat doe je door middel van uitgraven, maar bij echt dikke boomwortels kan je beter een stobbenfrees te werk gaan. De boomwortel wordt op die manier in kleine deeltjes verwijderd waardoor er niet al teveel met groot materieel hoeft te worden gewerkt.

Een klus die je uitbesteedt

Een klus als het afgraven van een tuin kan je het beste overlaten aan de expert. Je kan een hovenier of stratenmaker inhuren die de tuin voor jou uitgraaft overeenkomstig het nieuwe ontwerp voor de tuin. Via offertes heb je zicht op de kosten van een vakman voor deze klus. Je vraagt er meerdere op met deze button.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis