Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer jij je tuin wil gaan opknappen of wanneer je een tuin in een nieuwbouwwijk wil gaan laten aanleggen zal je eerst een aantal voorbereidingen moeten uitvoeren. Dit is een klus waar veel gelegenheidstuiniers zich op verkijken. Je denkt dat je snel klaar bent met dit werk, maar in de praktijk valt het behoorlijk tegen. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen ervoor kiezen om de vakman in te schakelen voor het leeghalen en afvoeren van de oude tuin.

Welke delen van je oude tuin laat je verwijderen

Ga je een nieuwe tuin aanleggen, dan zal je eerst moeten kijken welke delen van je oude tuin je allemaal wil laten verwijderen. Ligt er bijvoorbeeld een mooi natuurstenen pad, dan is het niet nodig om de natuurstenen weg te gooien en nieuwe aan te schaffen. Je krijgt een mooie doorleefde tuin door het behouden van de natuurstenen. Ze zullen wel van hun plek moeten om voor een nieuwe ondergrond te zorgen. Zorg er dan ook voor dat je ze veilig stelt voor je verder gaat met het werk. Andere delen zoals oude borders en gras worden afgevoerd.

Wat houdt het leeghalen van een tuin in

Een tuin leeghalen gaat verder dan alleen het weghalen van de oude tuinset en het wegsteken van een grasveld. De tuin zal over het algemeen moeten worden afgegraven. Hoe diep dit moet gebeuren is afhankelijk van de bestemming van het gedeelte van de tuin. Een gedeelte waar een boom of conifeer komt te staan moet verder worden uitgegraven dan een gedeelte waar je een terras voor licht tot normaal gebruik wil laten plaatsen. Denk bij het afgraven aan een diepte van 15 tot 25 cm voor een terras, oplopend tot 75 cm voor een boom of conifeer.

Hoeveel ben je kwijt voor het leeghalen van een tuin

We keken hoeveel je kwijt bent voor het leeghalen van een tuin en voor het afvoeren van het tuinafval. We kwamen tot de volgende bevindingen:

Welke klus laat je uitvoeren Omschrijving van de werkzaamheden Hoe is de prijs berekend Wat is de prijs
Afgraven tuin tot een diepte van 15 cm Afgraven tuin, afvoeren oude grond, ophogen met nieuw bouwzand Per m2 tuin Tussen 10 en 15 euro
Afgraven tuin tot een diepte van 20 cm Afgraven tuin, afvoeren oude grond, ophogen met nieuw bouwzand Per m2 tuin Tussen 15 en 20 euro
Uitgraven en afvoeren Uitgraven en afvoeren tuin zonder ophogen Per m2 tuin Tussen 8 en 12 euro
Verwijderen van een boom Boom verwijderen, wortelkluit en boomstronk weghalen Per boom van gemiddelde dikte 425 euro

 

Hoe de prijs is opgebouwd

De uiteindelijke prijs is opgebouwd aan de hand van een aantal factoren:

  • Hoe groot is de tuin. De afmeting van de tuin is uiteraard leidend voor de prijs die je betaalt voor het leeghalen en afvoeren van de tuin. Je betaalt een prijs per vierkante meter. Die prijs zal niet navenant oplopen aangezien sommige gedeeltes dieper moeten worden afgegraven dan andere gedeeltes. Per diepte geldt er een ander tarief.
  • Wat is het ontwerp van de nieuwe tuin. Per item wat in de tuin komt te staan geldt een eigen specifieke diepte waarop moet worden afgegraven. Wil jij veel bomen in je tuin (waarvoor je dieper moet afgraven), dan zal je meer moeten betalen voor het leeghalen van je tuin aangezien er meer werk verricht moet worden. Bij enkel bestrating ben je minder kwijt aangezien er dan minder diep hoeft te worden afgegraven.
  • Welke werkzaamheden voer je zelf uit. Je kan ervoor kiezen om zaken als het afvoeren van het tuinafval zelf uit te voeren. Heb je een aanhanger tot je beschikking, dan kan je dat gedeelte van de klus nog zelf klaren terwijl de hovenier bezig is met het afgraven van je tuin. Je houdt dan een deel van de kosten in eigen zak. Je bent wel zelf langer bezig met heen en weer rijden naar de gemeentewerf en riskeert alsnog om problemen aan je rug te krijgen.

Weet wie je inhuurt

Voor deze klus heb je een hovenier of stratenmaker nodig die zonder getreuzel jouw tuin leeghaalt. Je weet precies wat je betaalt voor de diensten van een vakman wanneer je offertes opvraagt. Dat doe je met deze knop. Je weet gelijk hoeveel je gaat besparen want de offertes kan je vergelijken. Jouw voordeel loopt al snel op tot 20 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis