Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten tuinaanleggenIn je tuin breng je waarschijnlijk een hoop tijd door. Je wil er graag in zitten en luieren en daarnaast wil je met zo min mogelijk werk een mooi uitzicht hebben. Het is dan ook noodzakelijk dat je tuin in één keer goed wordt aangelegd. Je kan hierbij zelf met het tuingereedschap aan de slag gaan. Je zou echter ook een hoveniersbedrijf kunnen inhuren om jouw tuin aan te leggen. Jij wil natuurlijk weten hoeveel dat nou kost om een hoveniersbedrijf in te huren. We geven je een kort overzicht van de kosten hiervan.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale hoveniersbedrijven.

Een tuin aanleggen, hoeveel kost me dat

De kosten van een tuin aanleggen is afhankelijk van een aantal factoren. Het gaat er maar net om wat jij wil. De prijs wordt doorgaans door de hovenier bepaald aan de hand van de zaken die jij graag gedaan wil hebben. We hebben de prijzen globaal voor je op een rijtje gezet.

Omschrijving van de werkzaamheden per vierkante meter Prijs van de tuinaanleg inclusief materialen, arbeidsloon en BTW per vierkante meter
Een eenvoudige tuin met betontegels en beplanting Tussen 85 en 95 euro
Een gemiddelde tuin met betontegels, een gazon, beplanting, bomen en een buxushaag ter erfscheiding Tussen 110 en 135 euro
Een uitgebreide luxueuze tuin met betontegels, beplanting, een gazon, bomen, een buxushaag en een vijver of meerdere waterpartijen Tussen 185 en 220 euro

 

 • Als je handig bent. Het is het handigste als de hovenier direct aan het werk kan zonder dat hij jouw tuin eerst moet leegruimen. Wanneer je handig bent haal je dus oude beplanting en bestrating weg en je voert deze materialen af naar de gemeente werf.
 • Als je alles graag uit handen geeft. Heb jij geen groene vingers of heb je eenvoudigweg geen tijd voor de voorbereidende werkzaamheden? In dat geval geef je de hele klus uit handen aan de hovenier. Het is wat meer werk maar je hoeft je niet krom te trekken aan hardnekkige wortels.

Hoe is de prijs van een tuin aanleggen opgebouwd

De prijs van een tuin aanleggen is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die je maakt wanneer je een hovenier gaat inhuren. We zetten deze keuzes voor je op een rijtje.

 • Keuze 1: Hoe luxe wil je het hebben. Wanneer jij kiest voor een eenvoudige tuin die bestaat uit een deel betontegels van het eenvoudigste soort en een beplanting ben je het minste kwijt. De materiaalkosten zijn laag en de hovenier is snel klaar met zijn werkzaamheden. Kies je voor meer luxe dan ben je meer kwijt. Wil je een vijver ingegraven hebben dan zal de hovenier veel werk hebben. Niet alleen moet het gat worden gegraven en de vijver aangelegd; ook de apparatuur moet worden aangesloten.
 • Keuze 2: Hoe groot is je tuin. Het klinkt heel logisch. Is je tuin klein, dan is de hovenier snel klaar. Is je tuin van een groter formaat dan zal de hovenier veel meer vierkante meters moeten aanleggen en daar betaal je dan ook voor.
 • Keuze 2: Laat je de klus uitvoeren door een professional of een leerling. Hoveniers worden opgeleid bij het ROC. Daarnaast worden ze ook opgeleid bij praktijkscholen. Jouw tuin kan – mits er een goed ontwerp klaarligt – een goed studieobject zijn. Wanneer je een dergelijke opleiding uitnodigt om jouw tuin aan te leggen weet je zeker dat het goed gebeurt. De vakleerkracht is er immers altijd bij. Daarnaast weet je ook dat de prijs lager uitvalt. Noem het maar een win-win situatie.
 • Keuze 3: laat je de hele tuin aanleggen of slechts een deel. Wanneer je beplanting in orde is, maar je bestrating niet kan je ervoor kiezen om alleen de bestrating opnieuw te laten aanleggen. Het kan ook zijn dat je een ander onderdeel van je tuin opnieuw wil laten aanleggen. Je betaalt in dat geval andere prijzen. Die zetten we voor je op een rijtje.
 • Gras aanleggen: tussen 5 en 10 euro per vierkante meter
 • Bestrating aanleggen: Tussen 85 en 155 euro per vierkante meter
 • Beplanting aanleggen: Tussen 12 en 28 euro per vierkante meter.

Praktische besparingstips

Een tuin laten aanleggen is een flinke uitgave. We noemen dan ook graag een paar praktische besparingstips.

 • Doe een deel zelf. Oude beplanting weghalen kan je zelf doen. Dit is dan minder werk voor de hovenier.
 • Regel een deel van de materialen zelf. Kom jij op een verkoopsite een mooie partij tegels tegen voor in jouw tuin voor een aantrekkelijke prijs; regel die dan zelf. Dat scheelt weer in de rekening van de hovenier.
 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Je tuin laten aanleggen is een kostbare zaak. Je kan snel besparen door offertes op te vragen bij diverse hoveniers in jouw buurt. Met één klik op onderstaande button vraag jij direct offertes op waarmee jij je voordeel kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot 40 procent van het totale bedrag.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis