Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten tuinarchitectJe tuin is bepalend voor het gezicht van je huis. Wanneer je tuin er mooi bijstaat geeft dat charme aan de rest van je huis. Ziet je tuin er daarentegen verwaarloosd uit, dan zullen mensen jouw huis snel voorbijlopen wanneer je het ooit wil gaan verkopen. Ook voor jou als woningbezitter is een mooi aangelegde tuin een waardevol bezit. Wanneer jij zit met een tuin die niet goed is aangelegd en die daardoor rommelig en verwaarloosd oogt kan je een tuinarchitect inhuren om jouw tuin te ontwerpen aan de hand van jouw wensen. Een tuinarchitect is gespecialiseerd in het ontwerpen van mooie en functionele tuinen.

*Tip:

→ Wat kost een tuinarchitect in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale tuinarchitecten.

Wat zijn de kosten van een tuinarchitect

Natuurlijk wil jij weten hoeveel je kwijt zal zijn aan de kosten van een tuinarchitect. We hebben dit voor je opgezocht. We hanteren in dit voorbeeld gemiddelde prijzen. We specificeren ook hoe we bij die prijzen zijn gekomen. Er zullen altijd zaken zijn die de prijs beïnvloeden en die vermelden we ook in dit kostenplaatje.

Om welke werkzaamheden gaat het Hoeveel bedragen de kosten gemiddeld
Ontwerpen van een tuin tot 100 m2 Tussen 220 euro en 520 euro
Ontwerpen van een tuin tussen 100 m2 en 200 m2 Tussen 520 euro en 620 euro
Ontwerpen van een tuin tussen 200 m2 en 400 m2 Tussen 675 euro en 775 euro
Ontwerpen van een tuin tussen 400 m2 en 800 m2 Tussen 820 euro en 920 euro
Beplantingsplan maken +50 procent van de ontwerpkosten
 • Als je groene vingers hebt. Schrik jij van de prijs van de kosten van een tuinarchitect en denk je dat je dit ook wel zelf kan uitvoeren? Dan bespaar je de kosten en maak je zelf eerste een tuinontwerp. Beplantingsplannen kan je ook bestuderen via internet.
 • Als je niet creatief bent en geen groene vingers hebt. Wil jij de perfecte tuin en ben je bereid de prijs van de tuinarchitect te betalen? Dan huur je voor bovenstaande tarieven een tuinarchitect in.

Hoe is het kostenplaatje van de tuinarchitect opgebouwd

De totale kosten van de tuinarchitect worden bepaald door een aantal keuzes die jij maakt wanneer je een tuinarchitect inhuurt. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

 • Keuze 1: Hoe groot is je tuin. De afmeting van je tuin is leidend voor de kosten van de tuinarchitect. Een tuin die groot is biedt meer mogelijkheden maar er komt ook meer ontwerpwerk bij kijken. Daarnaast heeft de tuinarchitect altijd een soort starttarief. Hierdoor liggen de beginkosten rond een bepaald bedrag maar wordt dat later per vierkante meter minder hoog naar mate je een grotere tuin hebt.
 • Keuze 2: Wat zijn jouw wensen. De kosten van de tuinarchitect zijn afhankelijk van de wensen die jij hebt voor het ontwerp van je tuin. Wil je een eenvoudige tuin met een gazon en struiken, dan is de architect snel klaar met ontwerpen. Zo’n eenvoudige tuin is redelijk eenvoudig te ontwerpen. De materialen zullen bij de aanleg ook heel betaalbaar zijn.
  Een tuin die meer werk omvat is een tuin die behalve standaard betonstenen en groen ook houtwerk zoals houten vlonders en een pergola omvat. Ook plantenbakken laten toevoegen aan het ontwerp zorgt voor meerkosten. De tuinset wordt ook in het ontwerp opgenomen waardoor je een mooi rustig zitje krijgt in je achtertuin.
  De laatste optie is een luxe tuin. Deze tuin heeft behalve gazon en straatwerk ook mooie beplanting, houtwerk en waterpartijen. Een dergelijke tuin kost het meeste om te worden ontworpen. Bedenk je echter wel dat dit een grote waardevermeerdering van je woning betekent.
 • Keuze 3: Wil je een 3D schets. Een 3D ontwerp houdt in dat jij je tuin op het scherm van de computer ziet alsof je er in staat. Je ziet niet alleen de bovenkant van een tuin en de zijkant maar een totaalplaatje. De architect zal hier veel meer werk aan hebben en kostbare apparatuur moeten gebruiken. Het helpt jou bij het bepalen van je keuze voor de tuin die jij wil.
 • Keuze 4: Wil je een beplantingsplan. Een beplantingsplan houdt in dat de tuinarchitect de planten al voor je heeft uitgezocht aan de hand van jouw wensen voor je tuin en de ligging van je tuin. Hij kijkt naar de planten die bijvoorbeeld schaduw bieden maar ook naar planten die bepaalde insecten en vlinders aantrekken wanneer jij dat wil. Een goede beplanting is bepalend voor het aangezicht van je tuin. Deze kosten bespaar je later weer wanneer je ze niet door de hovenier laat maken.

Praktische besparingstips

 • Je kan op de kosten van een tuinarchitect besparen door bijvoorbeeld je ontwerp in een tuincentrum te laten maken. Zij hebben ook direct de materialen voor handen waarmee jij aan de slag kan. Je weet direct hoeveel je kwijt bent voor het totaalplaatje. Daarnaast is zo’n ontwerpservice vaak goedkoper en soms zelfs gratis.
 • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Door het opvragen van offertes bespaar jij het snelste op de kosten van een tuinarchitect. Het gaat immers voor het allergrootste deel om arbeidsloonkosten. Via een klik op onderstaande button vraag jij meerdere offertes op. Je kan besparen tot 40 procent.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in