Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een nieuw huis is voor veel mensen een goede gelegenheid om eens te kijken naar de tuin die erbij zit. Zo’n tuin is doorgaans ingericht in de stijl die de vorige bewoners mooi vonden. Dat hoeft natuurlijk niet jouw smaak te zijn. Ook wanneer je al jaren in een huis woont kan het zijn dat jij uitgekeken bent op je bestaande tuin. In dat geval is het een goed idee om een tuinontwerp te laten maken. Samen met een professional overleg jij wat je mooi vindt voor in je tuin. De professional zal met jouw wensen aan het werk gaan en een tuinontwerp maken.

*Tip:

→ Wat kost een tuinarchitect in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale hoveniers.

Wat kost dat nou, een tuinontwerp

De kosten van een tuinontwerp hangen af van een aantal factoren. Eén van die factoren is uiteraard de afmeting van je tuin. Een kleine tuin zal voor de ontwerper minder bewerkelijk zijn dan een grote tuin. We hebben de kosten van een tuinontwerp voor je op een rijtje gezet, afhankelijk van de afmeting van je tuin.

Wat is de afmeting van de tuin/welk product Wat zijn de kosten bij benadering inclusief BTW en arbeidskosten
Een tuin ontwerpen tot een maat van 100 m2 Tussen 250 en 550 euro
Een tuin ontwerpen tussen 100 m2 en 200 m2 Tussen 550 en 650 euro
Een tuin ontwerpen tussen 200 m2 en 400 m2 Tussen 675 en 775 euro
Een tuin ontwerpen tussen 400 m2 en 800 m2 Tussen 850 en 950 euro
Een beplantingsplan maken bij het tuinontwerp De totale ontwerpkosten + 50 procent

 

De prijs wordt beïnvloed door een aantal factoren.

  • Een tuincentrum of een tuinarchitect. Een tuincentrum heeft doorgaans ook een eigen tuinontwerper in dienst. Deze zal het ontwerp voor je maken inclusief de kosten van de materialen die ze vaak voor een totaalprijs kunnen leveren. Je bent in dat geval niet hetzelfde kwijt als bij een tuinarchitect.
  • Een tuinarchitect. Een tuinarchitect is een onafhankelijke professional die eerst de situatie in ogenschouw komt nemen bij jouw tuin. Daarna maakt hij een tuinontwerp waarbij hij ervan uitgaan dat een externe partij de materialen zal aanleveren. Een tuinarchitect is doorgaans kostbaarder om in te huren.
  • Zelf doen. Wanneer je terug schrikt na het lezen van deze prijzen kan je altijd nog besluiten om zelf je tuin te ontwerpen. Je kan in dat geval kijken op internet en op de websites van materialen handelaren en op die manier een idee krijgen voor jouw tuin. De kans is echter groot dat je bijvoorbeeld de verkeerde planten kiest waardoor je na een tijd weer opnieuw aan de slag zal moeten. Een professioneel aangelegde tuin is een lust voor het oog en dat zie je terug in de waarde van je huis.

Hoe is de prijs van een tuinontwerp opgebouwd

De prijs van een tuinontwerp is afhankelijk van een aantal keuzes die je maakt wanneer je een tuinontwerp laat maken. We hebben die keuzes op een rij gezet.

  • De afmeting van je tuin. Een tuin tot 100 m2 is een kleine klus voor de tuinarchitect. Hij zal er snel mee klaar zijn. Een tuin van 800 vierkante meter is echter een flinke klus. De tuinontwerper zal hier extra lang mee bezig zijn omdat hij ook veel meer mogelijkheden heeft.
  • Kies je voor een beplantingsplan. Er was een tijd dat mensen hun tuin uitsluitend lieten bestraten omdat dit praktischer was. Inmiddels zijn we verder. Een beplante tuin, en dan vooral een goed beplante tuin, oogt mooier. Daarnaast biedt een beplante tuin ook woonplaats aan diverse insecten en vogels. Last but not least; een beplante tuin heeft minder kans op wateroverlast omdat het water gemakkelijk kan wegstromen. Het is een lust voor het oog en een stuk praktischer dan alleen maar bestrating.
  • Kies je voor extra opties. Je kan altijd kiezen voor extra opties. Wanneer jij akkoord gaat met het tuinontwerp kan je het laten aanleggen. Hier zijn uiteraard extra kosten aan verbonden. Deze liggen tussen 40 euro en 400 euro per vierkante meter, afhankelijk van de materialen die gebruikt moeten worden.

Praktische besparingstips

Een tuin ontwerpen en laten aanleggen kost een flink bedrag. We geven je dan ook een aantal praktische besparingstips waar jij je voordeel mee kan doen.

  • Kijk goed rond voor je een tuinontwerper inhuurt. Een tuinontwerper vind je op verschillende plekken. Wanneer je een tuinadvies kan krijgen van bijvoorbeeld een webwinkel in tuinmaterialen is dit doorgaans goedkoper. Vooral wanneer je de materialen voor de aanleg van je tuin van dezelfde winkel haalt. Goed informeren scheelt een hoop geld.
  • Werk samen met je buren. Ben je in een nieuwbouwwijk komen wonen en hebben je buren ook nog een soort ‘braak liggend terrein’, dan is het wellicht een goed idee om samen een tuinontwerper in te huren.

Offertes opvragen

De snelste manier om te besparen op je tuinontwerp is door offertes op te vragen. Met één klik op onderstaande button vraag je online een aantal offertes op die jij kan vergelijken. Je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in