Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het najaar is niet het meest aantrekkelijke seizoen om te gaan tuinieren naar je gevoel. Het is fris en nat buiten. Daarnaast verliezen de bomen hun blad waardoor je meer aan heb bladruimen bent. Toch is het najaar de tijd bij uitstek om je tuin nog een keer na te lopen voordat de winter aanbreekt. Je kan nog volop snoeien en ook voor het aanplanten en aanleggen van borders is volop gelegenheid. We zullen je uitleggen waar je allemaal op moet letten als je in het najaar gaat tuinieren. Goed tuinonderhoud in het najaar zorgt ervoor dat je in het voorjaar minder werk hebt.

  1. Boeiende borders. Als je borders in je tuin hebt of wil gaan aanleggen is het najaar daar een goed moment voor. De aarde is nog niet koud omdat er nog geen sprake is van nachtvorst. De grond is dan ook nog zacht. Je kan dus goed bezig gaan met de aanleg of het onderhoud van je borders. Zou je deze werkzaamheden in de zomer doen, dan verschroeien je planten. In de winter bevriezen ze. De herfst is zo’n ideale tussenperiode voor deze werkzaamheden. Kies dan wel planten die bestemd zijn voor dit seizoen. Planten die je bij een warme temperatuur in de aarde moet plaatsen zijn niet geschikt. In het tuincentrum tref je de borderplanten die geschikt zijn voor de herfst. Laat je verrassen door de kleurenpracht. Ook seizoenplanten zoals winterharde violen zijn een aanwinst in je borders. Met hun grote kleurige blad fleuren ze de druilerige herfst op.
  2. Snoei je rozenstruiken. Klimrozen en stamrozen zullen in de zomermaanden enorm omhoog zijn geschoten. Je kan ervoor zorgen dat ze mooi in vorm blijven door ze in oktober te snoeien. Je kan uitgebloeide bloemen wegsnoeien. Snoei de takken niet te kort in. 3 Bladeren na de bloemen is de perfecte afsnoeihoogte. Je planten zullen niet bevriezen tenzij de nachtvorst heel vroeg inzet. Scherm in dat geval je takken ietwat af met noppenfolie om bevriezing te voorkomen.
  3. Bereid een kleurenpracht voor. Tijdens het bezoek aan het tuincentrum is het je vast al opgevallen dat er een groot aanbod aan bloembollen is. Dit is dan ook het seizoen om bloembollen in te graven. Je hoeft niet te diep te graven; 8 tot 10 centimeter onder het oppervlak is diep genoeg. De bloembollen zullen gedurende het voorjaar opkomen en dan voor een kleurenpracht zorgen. Had je nog bloembollen in de grond zitten van het afgelopen voorjaar, dan kunnen die gerust blijven zitten. De bloembollen zullen de volgende lente weer opkomen in al hun glorie.
  4. Kuipplanten naar binnen. Kuipplanten staan prachtig in iedere tuin. In het najaar zijn ze echter wel uitgebloeid. Bewaar wat ruimte in je schuur zodat je ze daar kan laten overwinteren. De kuipplanten kan je ook terug snoeien zodat ze in het voorjaar weer volop zullen uitlopen. Laat ze in dat geval na het snoeien nog even buiten staan zodat de snoeiwonden aan de buitenlucht kunnen drogen. Vergeet niet in de winter te kijken of ze al te erg uitdrogen. Ook in de winter worden ze graag net als in de zomer licht vochtig gehouden.
  5. Grote coniferen en struiken. Het voorjaar is het moment bij uitstek om je coniferen en struiken te verplaatsen als je dat nodig vindt. Om ze voor te bereiden op deze verhuizing kan je de wortelkluiten nu alvast wat afsteken. Er zullen haarwortels aangroeien waardoor het verplaatsen in het voorjaar gemakkelijker gaat. Anders moet je de coniferen en struiken in het voorjaar uit de grond trekken met een grote wortelkluit wat aanmerkelijk meer inspanning kost.
  6. Je tuin winterklaar maken. De tuin winterklaar maken is een klus die je in het najaar moet doen. Als er in de zomer droge plekken in het gazon zijn ontstaan kan je die nu nog opvullen met graszoden of graszaad. Op die manier kan je grasveld nog goed aanslaan in de herfst waarna je er in het voorjaar weer plezier van hebt. In de herfst zijn er veel minder vogels om het graszaad weg te pikken uit je veld; tijd genoeg dus om je gazon winterklaar te maken. Ook het bemesten van je tuin en je gazon helpen je tuin om met voldoende voedingsstoffen de koude wintermaanden door te komen. Bij het bemesten van je gazon kan je dit het beste direct verticuteren. Hiermee haal je mos, wild gras en onkruid uit je gazon. In de herfst komt er dan toch voldoend zuurstof bij je gras om in goede staat te blijven. Herfstblad zal je direct moeten weghalen vanaf je gazon. Door het vochtige klimaat wat hieronder ontstaat zal je anders last krijgen van mos-groei in je gazon.
  7. Als je dit niet zelf wil aanpakken. Je tuin onderhouden in de herfst is niet bij iedereen favoriet. Je zou dan ook een hovenier kunnen inhuren om deze klus voor jou te klaren. Met één muisklik op de onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op.
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in