Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De tuin is een waardevol en belangrijk onderdeel van je huis. Het is niet alleen de plek waar je naar hartenlust kan recreëren na een drukke werkdag; het is ook de plek die het aangezicht van jouw woning bepaalt. De waarde van jouw huis hangt voor een groot gedeelte af van het uiterlijk van jouw tuin. Dat zijn genoeg redenen om niet te lang te wachten wanneer jouw tuin je een doorn in het oog is.

Een klus die je niet zelf wil aanpakken

Heb jij een verwilderde tuin die dringend moet worden opgeknapt, dan zou je natuurlijk uit spaarzaamheid kunnen besluiten om zelf deze klus te klaren. Helaas is dat doorgaans geen goede oplossing. Een verwilderde tuin zal je namelijk eerst moeten leegruimen; een klus waar de meeste gelegenheidstuiniers bij blijven steken. Je moet er aan denken dat de tuin ontdaan moet worden van alle verwilderde planten en struiken die erin staan. Dat houdt in dat er een aantal werkzaamheden moeten worden verricht waar grof materieel voor nodig is.

De tuin uitgraven

Voordat je ook maar één nieuwe plant in de aard kan graven moet je eerst de oude tuin helemaal gaan uitgraven. Dat is noodzakelijk omdat de zwarte aarde in de bovenste laag van jouw tuin geen voedingsstoffen bevat om nieuwe planten en struiken te laten groeien. Ook is het geen geschikte ondergrond wanneer jij je tuin wil gaan bestraten. Je zal het oude oppervlak dan ook moeten laten uitgraven om straks een goed resultaat te krijgen. Dat uitgraven doe je op een diepte die varieert van 10 cm tot wel 50 cm. Het is dus goed om daar een hovenier voor in te huren die met een minigraver deze klus kan klaren.

De tuin ophogen

Na het uitgraven van de tuin moet de tuin uiteraard weer op goede hoogte worden gebracht. Dat doe je door gebruik te maken van ophoogzand en tuinaarde. Het ophoogzand gebruik je om de tuin klaar te maken voor een bestrating. Denk dan bijvoorbeeld aan een terras maar ook aan een tuinpad. Een oprit voor de auto valt eveneens onder de noemer bestrating. Tuinaarde gebruik je om de borders te vullen. Zorg voor bemeste tuinaarde zodat de borders een goede voedzame bodem hebben waarin de planten goed kunnen aarden. Het ophogen van de tuin moet redelijk waterpas gebeuren; je kan dit zelf uitvoeren, maar het is aan te raden om deze klus te laten klaren door een ervaren hovenier of stratenmaker.

Het afvoeren van de oude tuin

Dit is een gedeelte wat je aan de hovenier kan overlaten maar je zou het eventueel ook zelf kunnen doen. Wanneer jij de beschikking hebt over een auto met aanhanger kan je zelf het afval wat vrijkomt bij het ruimen van jouw oude tuin wegvoeren naar de gemeentewerf. Denk eraan dat dit werk eveneens een aanslag op je rug kan vormen; je wil niet omdat je een paar euro op het arbeidsloon wilde besparen na de renovatie van jouw tuin achter de geraniums belanden. De meeste hoveniers maken voor jou een prijsopgaaf waar dit gedeelte van de werkzaamheden in verwerkt zit.

Een plan voor de nieuwe tuin

Is de oude verwilderde tuin geruimd, dan is het tijd om een plan te maken voor de nieuwe tuin. Dat kan je zelf doen maar het is ook uit te besteden aan de hovenier of tuinarchitect. Veel hoveniers maken een prijs voor jou voor het ruimen en herinrichten van een verwilderde tuin waar het ontwerp van een nieuwe tuin bij zit inbegrepen. We komen dan ook straks met een tabel waarin een totaalprijs maar ook een gespecificeerde prijs zit inbegrepen.

Hoeveel betaal jij voor een tuinrenovatie

We deden navraag naar de kosten van een tuinrenovatie en kwamen tot de volgende bevindingen:

Welke werkzaamheden wil je laten uitvoeren Omschrijving van de werkzaamheden Hoe is de prijs berekend Wat is de prijs
Het uitgraven van een tuin Tuin uitgraven tot een diepte van 20 cm, afvoeren van de oude tuin en ophogen met tuinaarde of bouwzand Per vierkante meter Tussen 25 en 35 euro
Het renoveren van een verwilderde tuin Tuin leegruimen, uitgraven tot een diepte van 20 cm, afvoeren van oude tuin, ophogen van de tuin, aanleggen van de nieuwe tuin Per vierkante meter Tussen 50 en 100 euro per vierkante meter inclusief de materialen

Bespaar op de kosten van een tuinrenovatie

Wil jij een hovenier inhuren om jouw tuin te renoveren, dan doe je er goed aan om eerst offertes op te vragen. Je weet dan ongeveer hoeveel je kwijt zal zijn per uur voor de hovenier. Bovendien kan je de tarieven van een aantal lokale hoveniers met elkaar vergelijken zodat je niet teveel betaalt.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je