Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De tuin bij je huis is een waardevol bezit. Niet alleen is het een plek waar je in de zomer in kan recreëren; het is ook de plek die waarde toevoegt aan jouw huis. Wanneer jij een tuin hebt die zijn beste tijd heeft gehad is het tijd om een nieuwe tuin te laten aanleggen. We geven je wat tips over de voor behandeling van jouw tuin voor je een nieuwe tuin kan laten aanleggen.

Behoud het goede

Voordat je de hele tuin gaat verwijderen is het een goed idee om een overzicht te maken van wat je verlangt voor jouw tuin. Wil je een terras in je tuin? Bedenk je dan goed waar je dat wil hebben. Komt het nieuwe terras op dezelfde plek als het oorspronkelijke terras; dan zal je niet altijd de hele ondergrond daar hoeven te laten weggraven. Je kan in dat geval net zo goed de oorspronkelijke fundering behouden en aanvullen met nieuw ophoogzand. Datzelfde houd je aan bij verdere bestrating in je tuin. Bedenk je ook of je wel nieuwe stenen wil. Veel mensen behouden graag de oorspronkelijke bestrating wanneer deze nog mooi is. Ook hier geldt; na wat versteviging kan oorspronkelijke bestrating weer worden hergebruikt. Dat scheelt in de kosten van de aanleg.

Maak een ontwerp

Maak niet de fout dat jij je hele tuin leeg haalt maar dat er nog geen ontwerp is voor de nieuwe tuin. Je komt dan al snel in de verleiding om ‘maar wat te doen’. In een impuls koop je een paar dure zaken voor je tuin maar op korte termijn zal je daar al spijt van krijgen. Beter is het om eerst een mooi ontwerp voor je tuin te (laten) maken en daar vanuit te werken. De kosten die je maakt voor het ontwerp staan ongeveer gelijk aan die van de impulsaankopen die je anders had gedaan voor jouw tuin. Je kan bij het ontwerp ook een beplantingsplan laten opstellen. Hierbij denkt de tuinarchitect of hovenier met jou mee over een nieuwe bestrating voor jouw tuin. Hier betaal je ook een bedrag voor, maar daar staat tegenover dat je niet de verkeerde planten aanschaft voor jouw tuin. Je voorkomt dus ook nu een aantal miskopen.

Een willekeurige tuinarchitect huren

Veel mensen kiezen een tuinarchitect of een hovenier door op Google de eerste resultaten te bekijken. Wat zij niet weten is dat deze bedrijven hebben betaald voor die eerste plekken op de lijst zoekresultaten. Je huurt niet per definitie een heel betaalbare goede tuinarchitect in. Beter is het dan ook om eerst de prijzen te vergelijken voor je een hovenier of tuinarchitect inhuurt voor jouw klus. Hoe je dat doet, daar komen we later op terug.

Een inschattingsfout maken met de bomen in je tuin

Wanneer je door een tuincentrum loopt zie je daar allemaal mooie bomen staan die je zo in je tuin kan planten. Denk er wel aan dat deze bomen nog jong zijn en nog lang niet hun uiteindelijke afmeting hebben behaald. Kijk hier dus goed naar voor je de bomen aanschaft. Je wil niet met een tuin zitten die in zijn geheel in beslag wordt genomen door één uit de kluiten gewassen boom over een aantal jaren. Denk er ook aan dat riolering en leidingen in de grond heel gevoelig zijn voor boomwortels. Een tuinarchitect of hovenier zal eerst kijken naar de ligging van deze leidingen voordat hij een tuinontwerp maakt.

Graaf de hele tuin af

Wanneer je klaar bent met het maken van plannen voor je tuin is het zaak dat jij iemand inhuurt die jouw tuin komt voorbereiden. Dit is een klus die je beter niet zelf kan doen. De grond in je tuin moet namelijk worden afgegraven met een minigraver. Een hovenier heeft alle materialen tot zijn beschikking om deze klus te klaren en hij heeft ook ervaring met het bedienen van de minigraver. Ga je dit zelf doen, dan zou je zomaar enorme schade aan jouw tuin kunnen aanbrengen. Je zou ook de zojuist genoemde leidingen onder de grond kunnen beschadigen met rampzalige gevolgen. Het afgraven van je tuin is echter wel een eerste vereiste om een nieuwe tuin te kunnen aanleggen.

Zorg voor drainage

Veel tuinen staan na een flinke regenbui compleet onder water. De oorzaak hiervan is de drainage. Die is dan niet goed aangelegd waardoor het hemelwater niet weg kan vloeien. Beter is het dan ook om een drainage te laten aanleggen voordat je de rest van je tuin laat aanleggen. Je zorgt ervoor dat jouw tuin niet in één grote vijver verandert na een stortbui.

Schakel een expert in

We noemden het net al; vergelijk de prijzen voordat je een expert inhuurt om jouw tuin voor te bereiden voordat je deze gaat renoveren. Je krijgt offertes van lokale hoveniers in jouw mailbox door één klik op deze knop. Je kan dan prijzen vergelijken voordat je iemand inschakelt om jouw klus te klaren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je