Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je tuin aanpakken is altijd een goed idee. Het is echter heel verstandig om eerst te beginnen met een goede voorbereiding voor jij je tuin gaat (her)inrichten. Je moet daarbij allereerst kijken naar de bodem van jouw tuin. Je wil immers een tuin gaan inrichten, maar dat moet wel lange tijd houden. Wie zijn tuin opnieuw wil gaan aanpakken zal dan ook de tuin moeten afgraven. Velen vinden dit teveel werk en ze starten gelijk met de herinrichting van de tuin waarbij ze deze stap overslaan. Waarom dit niet handig is leggen we nu uit.

Vruchtbare grond

Een tuin in de oude staat heeft vaak een bovenlaag van zwart zand. Dat is zand wat weinig voedingsstoffen heeft voor een nieuwe beplanting. Ooit was de grond in de vorm van tuinaarde heel geschikt maar na een behoorlijk aantal jaren is de voedingsstof op en moet er een nieuwe laag worden aangebracht. Breng daarom de geschikte aarde aan op de oude tuin na het afgraven; kies voor ophoogzand bij de tuinpaden en voor tuinaarde bij de borders. De beplanting zal beter aanslaan, en de tegels zullen goed stevig blijven liggen.

Drainage

Een tuin moet je eerst afgraven en vervolgens weer ophogen om een goede drainage te verkrijgen. Drainage houdt in dat het hemelwater wordt afgevoerd waardoor je niet met een binnenmeer blijft zitten in je achtertuin na een flinke stortbui. Door drainage zal het water snel worden weggevoerd naar de riolering toe. Sla je de stap van het afgraven en ophogen over, dan krijg je het zonet genoemde binnenmeer. Dat is een situatie die ongewenst is; je kan niet meer goed door je tuin lopen en het water wat blijft staan is een goede voedingsbodem voor insecten zoals muggen.

Boomwortels

Onder de grond zitten een hoop boomwortels. Wanneer je een tuin hebt waar ooit een boom in heeft gestaan is die wellicht gerooid. De boomstronk is verwijderd en daarmee zijn voor het oog alle delen van de boom weggehaald. Wat mensen vergeten voor het gemak is dat een boom zijn wortels nogal redelijk wijd vertakt onder de grond. Boomwortels hebben de neiging om leidingen te verdrukken en bovendien zijn ze een gevaar voor de riolering bij jouw huis. Door het afgraven van je tuin reken je dan ook af met boomwortels. Ze worden tot een diepte van zeker 50 cm verwijderd. De rest van de boomwortels zal door deze actie ook afsterven.

Hoogteverschil

Ooit waren tuinen met een zitkuil heel erg gewild. Nagenoeg iedere tuin had een hoogteverschil ingebouwd zitten. Tegenwoordig is de zitkuil een stuk minder populair. Om het hoogteverschil in je tuin weg te werken zal je niet alleen de zitkuil moeten opvullen; ook de grond eromheen moet eerst worden afgegraven tot een diepte van ongeveer 50 a 70 cm waarna deze weer wordt opgehoogd. Alleen dan voorkom je dat de plek van de zitkuil of de lager gelegen zone in je tuin een zwakke plek in de bestrating en de ondergrond blijft.

Een stevige ondergrond voor bestrating

Bestrating is een deel van je tuin wat goed moet worden aangepakt. Je wil immers dat een bestrating voor een lange tijd, denk in de lijn van 10 tot 20 jaar, goed strak blijft liggen. Dat effect verkrijg je niet door de bestrating op de zwarte aarde aan te leggen. Een terras moet je voor minimaal 20 cm afgraven voor je het opnieuw kan ophogen en aanleggen. Voor een bestrating waar auto’s, scooters of ander zwaar materieel overheen rijdt zoals de oprit bij je huis of een pad naar de garage moet je dieper afgraven. Denk in dat geval aan een diepte van 40 cm. Er is immers een extra stevige ondergrond nodig in dit geval aangezien deze bestrating gevoeliger is voor verzakkingen.

Methodes van afgraven

Voor het afgraven van de tuin bestaan meerdere methodes. Je zou in eerste instantie denken dat je dit werk wel met een flinke schep aankan. Daar verkijken mensen zich echter op. De beste methode om de tuin goed af te graven is nog altijd met de minigraver. Dit is een apparaat wat doorgaans wordt aangewend door hoveniers en door stratenmakers. Je zal dus een professional moeten inhuren wanneer jij je tuin wil gaan afgraven. De hovenier of stratenmaker zal eerst kijken naar een bouwtekening van jouw tuin om te zien waar de leidingen en riolering lopen. Vervolgens zal hij met beleid en met de minigraver de oude zwarte grond weghalen uit jouw tuin. Op plekken waar behoedzaam moet worden gewerkt zal alsnog met de schep worden gewerkt.

Doe dit niet zelf

De tuin afgraven is een klus waardoor het je behoorlijk in je rug kan schieten. Het is dan ook absoluut aan te raden om dit gedeelte uit te besteden. Je weet gelijk hoeveel je kwijt bent voor dit werk door offertes op te vragen. Je ziet zo gelijk welke hovenier of stratenmaker voor jouw klus de meest geschikte persoon is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in