Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je tuin is een plek waar je graag komt. Je brengt er veel tijd in door. Daarnaast bepaalt je tuin ook voor een groot gedeelte het uiterlijk van je huis. Het is immers een verlengstuk van je woonkamer. Een mooie tuin (laten) aanleggen is redelijk eenvoudig, maar het onderhouden ervan is een heel ander verhaal. Steeds meer mensen kiezen er dan ook voor om een hovenier in te huren. Dat is op zich een geweldig idee. Het grote nadeel van een hovenier inhuren is het kostenplaatje. Om die reden is er een toenemende vraag naar hoveniers die zwart werken. We bedoelen dan hoveniers die zonder BTW voor jou werken.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale hoveniers.

Hoeveel kost een hovenier zwart (zonder BTW)

Een hovenier die zwart werkt zal dat doen zonder dat hij BTW berekent over zijn werkzaamheden. Hij zal dan ook geen BTW afdragen aan de belastingdienst. Zo’n zwart werkende hovenier heeft minder onkosten. Hij betaalt ook geen sociale premies en inkomstenbelasting. Het is dus voor jou heel aantrekkelijk om een zwart werkende hovenier in te huren, maar is dat wel zo slim en eerlijk? Zwart werkende hoveniers zijn doorgaans hoveniers die het werk doen naast hun andere werk. Ze betalen dan over de werkzaamheden overdag wel BTW maar over werkzaamheden buiten hun normale werktijden om niet. De BTW op werkzaamheden van de hovenier bedroeg 6 (nu zou dat 9% zijn) procent. De btw op werkzaamheden is op dit moment weer teruggedraaid naar 21%. Dit zijn dus kosten die een hovenier die zwart werkt niet aan je doorberekenen. Daarnaast zal hij doorgaans geen inkomstenbelasting hoeven af te dragen. Een deel van deze winst zal hij ook aan jou doorberekenen in de vorm van een aftrek op je factuur. Natuurlijk wil jij graag weten hoeveel een zwart werkende hovenier kost. We hebben dit voor je op een rijtje gezet.

Welke werkzaamheden worden er verricht Wat is de prijs inclusief BTW en sociale premies Wat is de prijs exclusief BTW en sociale premies
Hovenierswerkzaamheden per uur, inclusief tuin-aanleg en tuin-onderhoud Tussen 35 en 50 euro per uur Tussen 25 en 36 euro
Hovenierswerkzaamheden per dagdeel, inclusief tuin-aanleg en tuin-onderhoud Ongeveer 200 euro per dagdeel Rond de 145 euro per dagdeel
  • Als je het risico niet wil nemen. Een zwart werkende hovenier is natuurlijk heel voordelig. Het is echter wel een risico wat je loopt wanneer je een zwart werkende hovenier inhuurt. Een hovenier die zwart werkt is op dat moment niet verzekerd voor bedrijfsongevallen. Hij mist ieder recht op een ziektewet uitkering wanneer hij een ongeval heeft gehad tijdens werk buiten zijn werkuren. Het kan zijn dat de hovenier in dat geval een aanspraak zal doen op jouw WA verzekering. Een goedkope hovenier inhuren betekent dus een risico voor jou.
  • Als je het risico wel wil nemen. Wil jij een goede hovenier die buiten zijn normale werktijden om in jouw tuin aan het werk gaat zonder dat hij daar BTW en sociale premies over afdraagt; dan kan je prima een zwart werkende hovenier in dienst nemen voor jouw tuinwerkzaamheden. Je bent in dat geval een stuk goedkoper uit dan bij een hovenier die wel BTW en sociale premies afdraagt.

Hoe is de prijs van een zwart werkende hovenier opgebouwd

De prijs van een zwart werkenden hovenier is opgebouwd aan de hand van keuzes die jij maakt wanneer je de hovenier inhuurt. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe groot is je tuin. Een tuin die redelijk klein is, is een gemakkelijke klus voor de hovenier. Hij zal er dan ook snel mee klaar zijn. Vaak berekenen hoveniers jou een tarief wat begint met voorrijkosten. Die ben je sowieso kwijt. Daarnaast komen dan de kosten per uur. In sommige gevallen zal de hovenier jou een prijs berekenen per vierkante meter tuin in plaats van een prijs per uur.
  • Hoe arbeidsintensief is je tuin. Een tuin die bestaat uit redelijk normale huis tuin en keukenplanten is gemakkelijker om te onderhouden dan een tuin waar speciale tropische planten en bomen in staan. Je hovenier zal deze kosten aan jou berekenen waardoor je in het hogere tarief zal uitkomen.
  • Hoe luxueus is jouw tuin. Een tuin die vooral bestaat uit gazon met een aantal borders is eenvoudig te onderhouden voor de hovenier. Een tuin die bestaat uit een terras, al dan niet van natuursteen of hout, waterpartijen, diverse zitjes en gazon en planten is bewerkelijker. Het zijn allemaal zaken die de prijs van de hovenier bepalen. Aan de andere kant zou het voor jou ook heel bewerkelijk zijn wanneer je zelf een dergelijke luxueuze tuin zou moeten onderhouden.
  • Laat je het tuinafval wegbrengen. Een hovenier die zwart werkt zal niet altijd het tuinafval wegbrengen. Vaak moet je dit zelf doen. Voor het weg laten brengen van je tuinafval zal de hovenier je waarschijnlijk extra kosten in rekening brengen.

Praktische besparingstips

  • Werk samen met je buren. Zoeken je buren ook een hovenier die zwart werkt en goed werk aflevert? Overweeg in dat geval om samen een hovenier in te huren. Wellicht kunnen jullie kwantumkorting krijgen.
  • Kies voor goede hoveniers die eerlijk zaken doen. Misschien betaal je iets meer, maar je kunt op lange termijn besparen doordat je werk goed is geleverd en je garantie kunt krijgen.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Je bespaart het snelste op een hovenier door het opvragen van offertes. Met onderstaande link krijg je vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox. Jij kan hier je voordeel mee doen. Het voordeel kan oplopen tot 40 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in