Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in het aanleggen en onderhouden van een tuin. Het is dan ook niet voor niets dat veel mensen eerst offertes opvragen van een hovenier voordat ze de klus uit handen geven. Wanneer je een aantal offertes in handen hebt voor jouw klus is het goed om deze eerst te beoordelen voor je iemand inhuurt. De vraag is dan; waar let je op. We hebben voor jou een checklist samengesteld voor het vergelijken van offertes. Zo voorkom je dat een goedkope hovenier een pijnlijke duurkoop wordt.

Omschrijf de opdracht goed

Wanneer je offertes opvraagt voor de diensten van een hovenier is het goed dat je eerst de opdracht tot in de puntjes omschrijft. De hovenier wil graag een totaal beeld hebben van de werkzaamheden die hij voor jou moet gaan uitvoeren. Alleen wanneer hij dat totale plaatje heeft kan hij voor jou een passende offerte opstellen. Ga er dus niet van uit dat de hovenier ‘wel weet’ dat hij tuinafval voor jou moet afvoeren na het tuinieren. Wanneer jij dit punt niet noemt zal de hovenier deze kosten niet standaard meenemen in zijn offerte.

Kijk naar de zaken op de offerte

Op de offerte van een hovenier horen de nu volgende zaken vermeld te staan. Kijk goed of dit ook het geval is. Ontbrekende posten kom je later alsnog op de factuur tegen waardoor je een vervelende verrassing hebt.

  • De kosten van het materiaal wat wordt gebruikt voor het aanleggen en/of het onderhoud van jouw tuin dienen allemaal op de offerte te staan. Het gaat dan niet alleen om de kosten van de beplanting en de overige tuinmaterialen maar ook om de kosten van gereedschap wat gehuurd moet worden voor de klus. Voor het afgraven van een tuin moet bijvoorbeeld een minigraver worden ingezet. Voor het voorbereiden van de grond voor de tuin kan worden aangelegd is nog weer andere apparatuur nodig. Denk aan een trilmachine om een ondergrond voor de bestrating aan te leggen. Materiaal is een post die behoorlijk breed is.
  • De start- en opleverdatum van de werkzaamheden. Gaat de hovenier een tuin voor jou aanleggen; laat hem dan duidelijk vermelden wat de start- en de opleverdatum van de werkzaamheden zijn. Jij moet immers tijd vrijmaken om bij de aanleg van de tuin aanwezig te zijn; niets is zo vervelend als een hovenier die te laat komt opdagen of die zijn werkzaamheden zomaar een paar dagen laat uitlopen. Leg deze data dan ook vast op de offerte.
  • Garantie bepalingen van de hovenier. Een hovenier zal jou een garantie moeten geven op zijn werkzaamheden. Je kan al veel herleiden aan de hand van keurmerken waarbij de hovenier aangesloten is. Die stellen eisen aan de garantie die op geleverd werk wordt gegeven. Vaak is er dan een garantie van een jaar op alle werkzaamheden. Het voorkomt dat jij met planten zit die na een half jaar al verdorren in je tuin doordat ze op een verkeerde plek zijn ingegraven. Het voorkomt bijvoorbeeld ook dat jouw net aangelegde terras verzakt na één zomer.
  • De BTW bedragen op de offerte. Het klinkt zo logisch maar dit is een punt waar veel opdrachtgevers de mist ingaan. Op de offerte moet een vermelding zijn van de BTW. Het gaat in dat geval om 21 procent BTW over de materialen. Planten en andere levende materialen die worden geleverd hebben een lager percentage BTW. Voor de diensten van de hovenier wordt het hoge percentage van 21 procent BTW gerekend. Verzuimt een hovenier dit te doen, dan zal de uiteindelijke factuur een stuk hoger uitvallen dan de hoogte van de offerte.

Kijk verder dan de offerte

Heb je offertes die heel aantrekkelijk klinken; kijk dan ook of de hovenier de geschikte persoon is om voor jou aan het werk te gaan. Een goede hovenier voldoet aan een aantal eisen;

  • Er staan geen klachten over de hovenier open. Met andere woorden; er zijn geen onafgehandelde wanprestaties van de hovenier die jij wil gaan inhuren. Wil jij zeker zijn dat dit het geval is; schakel dan een hovenier in die bij een keurmerk is aangesloten. Zo weet je zeker dat de hovenier gegarandeerd een goede dienstverlening levert.
  • De hovenier is lichamelijk gezond. Jij wil geen hovenier inhuren die na één dag afhaakt met rugklachten. Of de hovenier het werk aankan weet je snel genoeg als je referenties hebt opgevraagd.
  • De hovenier heeft minimaal 80 procent goede referenties. Als klant wordt jou vaak gevraagd om referenties te geven voor een hovenier. Wil je echt een goede treffen, lees je de referenties van de hovenier voor je deze inhuurt.

Vraag offertes op

Met deze tips in je achterhoofd kan je gerust offertes gaan opvragen van hoveniers. Dat doe je met deze knop. Je krijgt een paar vrijblijvende offertes van lokale hoveniers om te vergelijken. Jouw voordeel kan flink oplopen tot wel 20 procent.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in