Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door de klimaatveranderingen krijg je steeds vaker te maken met wateroverlast. Het is je na een flinke plensbui vast wel eens opgevallen dat je tuin blank staat wanneer deze vooral is bestraat. In het ergste geval loopt je kelder volledig onder water bij een stevige hoosbui. Deze problemen komen omdat je laat woont, dus een aantal meter onder de zeespiegel. Het resultaat is direct zichtbaar. Je tuin kan het regenwater niet kwijt aan het grondwater. Daarbij is je tuin drassig waardoor er geen planten meer willen groeien. Wanneer jij een oplossing wil voor deze problemen zal je een drainage moeten laten aanleggen.

*Tip:

→ Wat zijn de exacte kosten? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale hoveniers.

Hoe hoog zijn de kosten van drainage

Bij een drainage wordt er drainagebuis ingegraven en aan gelegd in je tuin en/of rondom je huis. Die drainagebuis is er in diverse diktes. Het gaat er maar net om hoe hard er gewerkt moet worden en hoeveel vocht er moet worden afgevoerd. Daarnaast moet je kijken hoe groot het oppervlak van je tuin is. Een grotere tuin zal meer drainagebuis nodig hebben om in goede staat te blijven. De drainagebuis zelf moet worden ingegraven dus er moet eerste een sleuf worden gegraven waar de buis in past. Vervolgens moet die sleur weer worden opgevuld. We zochten voor je uit welke kosten er zitten aan drainage met de diverse materialen. Je vindt ze terug in onderstaand overzicht.

Welke drainage kosten moeten er worden gemaakt Hoeveel zijn de kosten per uur of per 50 meter
Hovenier Tussen 45 en 65 euro per uur
Drainagebuizen van 50 mm dikte Ongeveer 87,50 euro per 50 meter
Drainagebuizen van 60 mm dikte Ongeveer 97,50 euro per 50 meter
Drainagebuizen van 80 mm dikte Ongeveer 135 euro per 50 meter
Drainagebuizen van 100 mm dikte Ongeveer 180 euro per 50 meter
  • Als je handig bent. De drainagebuizen moeten in een rechte sleuf worden geplaatst. Jij kan natuurlijk de hovenier inhuren om die sleuf voor je uit te graven. Wanneer je echter handig bent kan je zelf de schep ter hand nemen en de sleuf uitgraven door je tuin heen. Houd er dan wel rekening mee dat het een loodrechte sleuf moet zijn omdat de buizen doorgaans van stug materiaal gemaakt zijn.
  • Als je al het werk liever uit handen geeft. Heb jij geen zin om zelf de sleuf te graven voor de drainagebuizen, dan laat je de klus over aan de hovenier. Deze zal zorg dragen voor het afgraven maar ook voor het afvoeren van de afgegraven grond. De sleuf wordt namelijk niet opgevuld met opgegraven grond maar met een absorberend materiaal.

Hoe is het kostenplaatje van drainage opgebouwd

Het kostenplaatje van drainage is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die je maakt wanneer je aan deze klus begint. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1:Is er sprake van oppervlaktedrainage. Je kan drainage nodig hebben om meerdere redenen. Wanneer de grond van je tuin te drassig is zal er geen plant meer op willen groeien. In dat geval is oppervlaktedrainage een goede oplossing. De buizen worden aan het oppervlak ingegraven en om de 5 meter moet er een nieuwe drainagebuis worden geplaatst. Oppervlaktedrainage is niet heel arbeidsintensief. Er zijn dan ook geen heel hoge kosten aan verbonden.
  • Keuze 2: Is er sprake van ringdrainage. Ringdrainage is nodig wanneer je kelder bij een flinke hoosbui steeds onder water loopt. Er moet in dat geval rondom je hele huis een diepe sleuf van tussen de 50 en 60 cm diep worden uitgegraven. Die sleuf uitgraven is een kostbare zaak. Het plaatsen van de buizen is ook een lastiger karwei. Bovendien heb je hier dikkere drainagebuizen voor nodig.
  • Keuze 3: welk omhulsel zit er om de drainagebuizen heen. Wanneer de grond rondom je huis bestaat uit zand of veen dan kan je volstaan met kokosomhulsel. Dit is een natuurlijk omhulsel met een lange levensduur. Is de grond rondom je huis echter vooral klei achtig dan moet je een kunststof omhulsel hebben om je drainagebuizen heen. De buis zal dan minder snel gaan rotten. De levensduur van een kunststofachtig omhulsel is echter korter.
  • Keuze 4: waarmee laat je de sleuf opvullen. Bij een drainage wordt de sleuf opgevuld met een vulmateriaal. Je kan kiezen uit schelpen, maar ook uit grind of zand. De kosten lopen uiteen. Schelpen kosten gemiddeld 170 euro per 1000 kilo. Grind kost gemiddeld 120 euro per 1000 kilo. Het goedkoopste is zand. Dat kost gemiddeld zo’n 80 euro per 1000 kilo.

Praktische besparingstips

Een drainage laten aanleggen voorkomt een hoop wateroverlast. Het is echter ook kostbaar. We geven je wat tips om de kosten wat te drukken.

  • Werk samen met je buren. Jij bent niet de enige met wateroverlast. Je buren zullen er waarschijnlijk ook oren naar hebben om drainage te laten aanleggen. Jullie zouden samen een bedrijf kunnen inschakelen voor deze klus. Het scheelt voorrijkosten en het bedrijf hoeft het materiaal maar éénmalig te huren. Daarnaast zal het bedrijf efficiënter kunnen doorwerken.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Offertes opvragen voor drainage doe je via onderstaande button. Je krijgt dan vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox waardoor je voordeel kan oplopen tot wel 40 procent op de totale factuur.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis