Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een eigen tuin is een mooi bezit. Het is niet alleen de plek waar je graag in recreëert; het is ook de plek die mede zorgt voor het aangezicht van jouw huis. De tuin is bepalend voor de waarde van jouw huis. Het is dan ook heel goed om ervoor te zorgen dat jouw tuin tot in de puntjes verzorgd is. Bij veel huizen is dit echter niet het geval. De tuin ziet er vervallen en verzakt uit en daardoor ontstaan situaties die een tuin niet alleen onaantrekkelijk maar ook nog eens gevaarlijk maken. Wanneer jij je tuin wil gaan aanpakken is het dan ook zaak om dit grondig aan te pakken.

Begin bij de bodem van je tuin

Wanneer jij een verouderde tuin wil gaan aanpakken moet je er eerst voor zorgen dat de basis in orde is. We hebben een paar zaken die je absoluut moet regelen voordat je opnieuw je tuin gaat inrichten.

  • Graaf de oude tuin af. Voordat je de tuin gaat herinrichten moet eerst de oude aarde verwijderd worden. Onder veel tuinen zit een laag zwarte grond. Dat is grond waar de voeding uit is verdwenen. Zwarte grond is dan ook heel ongewenst in een tuin. De oude tuin moet worden afgegraven om ruimte te maken voor een nieuwe goede voedende en/of verstevigende bodem.
  • Voer de oude tuin af. Het uitgegraven gedeelte van je tuin moet worden afgevoerd naar de gemeentewerf. Dat zou je zelf kunnen doen, maar je kan het natuurlijk ook overlaten aan de hovenier. Dat laatste heeft als groot voordeel dat jij niet na het verrichten van het grondwerk aan je tuin achter de geraniums moet blijven zitten met rugklachten.
  • Hoog de tuin op. De uitgegraven tuin moet eerst weer worden opgehoogd voordat de nieuwe tuin kan worden aangelegd. Hoe diep dat is, is afhankelijk van de bestemming van de diverse zones in je tuin. Een plek waar een boom komt te staan moet dieper worden afgegraven dan de plek waar struiken of een terras worden aangelegd. Hierbij wordt dus het plan van de nieuwe tuin als leidraad aangehouden.

De kosten van het grondwerk in kaart gebracht

Hoeveel jij kwijt bent voor het grondwerk van je tuin heb je voor een groot gedeelte zelf in de hand. Het is ruwweg gesproken afhankelijk van de volgende zaken;

  • Praktisch of een showtuin. Je kan natuurlijk kiezen voor een praktische tuin. Dit is een tuin die voor een groot deel wordt bestraat. Je hebt een terras en daarnaast is er een plek waar de fietsen worden gestald bij de schuur. Hiervoor heb je enkel werkzaamheden nodig waarbij met ophoogzand wordt gewerkt. Het gewicht van het materieel wat er over de bestrating heen rijdt is bepalend voor de diepte van de tuin die moet worden afgegraven. Je mag bij praktisch gebruik al snel uitgaan van een diepte tussen 15 en 25 cm. Kies je voor een mooie showtuin met waterpartijen, één of meerdere bomen en/of coniferen; dan ben je al snel meer kwijt. Er moet in die gevallen worden afgegraven tot een diepte van wel 75 cm.
  • Hoeveel gewicht moet er gedragen worden. Wil jij rondom je huis in je tuin jouw auto of een motor kunnen parkeren, dan moet er behoorlijk wat grond worden afgegraven. Je mag dan rekening houden met een diepte tot wel 30 cm. Een uitgraving van een dergelijke diepte vul je voor een deel op met bouwpuin voordat je met ophoogzand aan de slag gaat. Het zorgt ervoor dat er minimaal 3000 kilogram kan worden gedragen door het straatwerk.

Hoeveel betaal je concreet voor het grondwerk in je tuin

We deden rondvraag bij een aantal hoveniers en stratenmakers naar wat zij berekenen voor het grondwerk. We kwamen tot de volgende bevindingen.

Diepte van afgraven Inhoud van de werkzaamheden Prijs berekend op basis van Prijs
10 cm Grond afgraven ten behoeve van een looppad, ophogen met bouwzand Per vierkante meter Tussen 11 en 16 euro
20 cm Grond afgraven ten behoeve van een terras of border met kleine planten, ophogen met bouwzand en/of tuinaarde Per vierkante meter Tussen 15 en 20 euro
30 cm Grond afgraven ten behoeve van een oprit voor gebruik tot 3000 kilo. Opvullen met bouwpuin en bouwzand Per vierkante meter Tussen 22 en 27 euro

 

Besparen op het grondwerk

Het is uiteraard heel onverstandig om te besparen op het grondwerk door alle werkzaamheden zelf uit te voeren. Je kan wel een deel van de werkzaamheden zelf uitvoeren waardoor de kosten enigszins gedrukt worden. Door bijvoorbeeld zelf de afgevoerde grond naar de gemeentewerf te rijden met een aanhanger bespaar je al snel een paar euro per vierkante meter op het afgraven van je tuin.

Besparen door middel van offertes

Het snelste bespaar je op grondwerk door offertes op te vragen. Dat doe je heel eenvoudig met deze knop. Je krijgt gelijk meerdere offertes in je mailbox waardoor je zicht hebt op de kosten en je gelijk kan besparen door de juiste stratenmaker of hovenier voor de klus te kiezen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis