Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurlijke haag rondom hun tuin. Ze willen beschutting en daarnaast willen ze een mooie groene omgeving om in te kunnen zitten. Coniferen zijn dan de meest gekozen vorm van beschutting. Wie een haag van deze planten heeft zal deze wel een paar keer per jaar moeten onderhouden. We gaan in op het onderhoud van coniferen, wie dat kan uitvoeren en hoeveel je ervoor kwijt bent.

Niet elke conifeer hoeft gesnoeid te worden

Je zal niet iedere conifeer in je tuin hoeven te snoeien. Wanneer jij een dergelijke plant wil, en je wil hem niet als haag gebruiken kan je kiezen voor een klein soort conifeer. Deze coniferen zijn bedoeld als bodembedekkers. Coniferen als de Bergden (ook wel de Pinus Mugo Mughus genoemd) blijven klein. Je zal er weinig onderhoud aan hoeven te plegen. Dit is een plant die een liggende of struikachtige groeivorm heeft met knievormig gebogen takken. De plant is wintergroen, wat wil zeggen dat je het hele jaar door een mooie stevige conifeer in je tuin hebt die weinig onderhoud vergt.

Coniferen die heel regelmatig onderhoud nodig hebben

Er zijn ook coniferen die om een sierframe heen groeien. Ze zijn een soort groen kunstwerk in je tuin waar je het hele jaar door plezier van hebt. Wil je een dergelijke conifeer hebben, dan zal je wel moeten beschikken over groene vingers. Wildgroei terwijl een plant om een frame heen groeit en in een vorm moet blijven is heel ongewenst. Je zal in een dergelijk geval met de snoeischaar meermalen per maand aan de slag moeten. Zeker na een natte periode zal de plant een groeispurt krijgen waardoor je weer aan het werk mag om alles binnen het frame te houden. Coniferen die geschikt zijn voor deze groeivorm zijn de Juniperus, de Cupressus, de Taxus of de Thuja. Dit zijn de coniferen met fijne naalden. Ook de buxus wordt hiervoor veelvuldig gebruikt.

Coniferen die je een paar keer per jaar moet snoeien

Wanneer jij een haag van coniferen hebt mag je een paar keer per jaar aan het werk gaan om deze te snoeien. Je doet dat door middel van ‘scheren’. Met de heggenschaar knip je de hele lange uitlopers terug, en op die manier krijg je weer een mooie strakke haag. Men wil vaak de haag in de verkeerde vorm snoeien waardoor niet alle takken genoeg licht krijgen en er verhouting optreedt. Snoei de haag zo dat er onderaan een wat bredere basis is. Je weet op die manier zeker dat alle takken van de conifeer genoeg zonlicht krijgen. Wanneer er al hout zichtbaar is moet je niet te dicht tot het hout terugsnoeien. De haag zal in die gevallen namelijk niet meer uitlopen. De enige conifeersoort die je wel sterk mag terug snoeien is de taxushaag. Zorg ervoor dat na het snoeien de conifeer flink water krijgt en bemest deze.

Wanneer moet je een conifeer snoeien

Je snoeit een conifeer twee keer in het jaar; de eerste keer is in mei of juni. De tweede keer is in september. Ga je na september nog snoeien, dan zal de haag te weinig tijd hebben voor herstel voor de winter zijn intrede doet. Wanneer jij graag een heel strakke haag hebt zal je deze vaker mogen snoeien in deze periode. Doe dit echter wel wanneer het bewolkt is; je wil geen verbranding aan je haag. Snoei ook niet als het vriest; je conifeer zou zomaar kapot kunnen vriezen.

De kosten van het snoeien

Wil jij het snoeien van je conifeer uitbesteden, dan moet je hiervoor een hovenier inhuren. We keken voor jou naar de kosten hiervan.

Welke dienst van de hovenier huur je in Hoe is de prijs berekend Prijs op basis van eenheden
Abonnement op hovenier Een paar keer per jaar de hovenier op bezoek voor snoeien van de coniferen en onderhoud tuin. Prijs per maand berekend Tussen 20 en 25 euro
Hovenier per dagdeel Een dagdeel op afroep de hovenier voor het onderhoud van de tuin en snoeien van de coniferen Tussen 180 en 200 euro


Zaken die de prijs beïnvloeden

Hoeveel jij betaalt voor de hovenier hangt af van een aantal zaken;

  • Wat wil je verder onderhouden hebben. Veel mensen huren de hovenier in voor het snoeien van de conifeer en willen daarnaast dat de tuin onderhouden wordt. Wanneer je enkel voor de conifeer een hovenier zoekt ben je beter af met een abonnement op de hovenier. Hij komt dan standaard een aantal keren per jaar langs voor het onderhoud en het snoeien.
  • Wie voert het groen af. Wil je zelf het gesnoeide groen afvoeren naar de gemeentewerf of bewaar je het op de composthoop, dan betaal je minder voor de hovenier dan wanneer je al het gesnoeide groen laat afvoeren door de hovenier naar de gemeentewerf. Er komt dan vaak een uurloon a 45 euro bij.

Een betaalbare hovenier

Wil je een betaalbare hovenier, vraag dan eerst offertes op. Dat doe je heel eenvoudig met deze functie. Je krijgt offertes om te vergelijken; jouw voordeel bij het inhuren van een hovenier kan daardoor flink oplopen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je