Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

De tuin bij je huis is het visitekaartje naar de buitenwereld toe. Steeds vaker zie je dat mensen hun verouderde tuin laten renoveren. Wanneer je dit zelf wil gaan doen mag je er wel flink wat tijd voor uittrekken. Veel mensen haken halverwege af omdat er enorm veel tijd en inspanning in het renoveren van een tuin gaat zitten. Is jouw tuin toe aan een opknapbeurt, lees dan verder. We vertellen je alles over het renoveren van een tuin en de kosten die daarbij horen.

Wat houdt een tuinrenovatie in

Een tuinrenovatie bestaat uit een aantal onderdelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Het ontwerp van de nieuwe tuin. Dit gedeelte kan een hovenier voor je uitvoeren maar je kan er ook een tuinarchitect voor inhuren. De architect of hovenier kijkt met jou samen welke delen van de tuin je nog wil behouden en wat er vervangen moet worden. Een mooie vijver bijvoorbeeld kan behouden blijven maar een border die doorgeschoten is in groei zal worden vervangen. Ook bestrating blijft vaak (voor een deel) behouden.
  • Het verwijderen van de oude tuin. Alle delen van de tuin die niet behouden blijven na de renovatie worden grondig verwijderd. Bomen worden gerooid, de boomstronken worden verwijderd, oude borders worden geruimd, oud gras wordt verwijderd en eventueel wordt ook de bestrating verwijderd. Al deze delen worden afgevoerd naar de gemeentewerf. Soms wordt oude bestrating naderhand weer gebruikt in de nieuwe tuin.
  • Het ophogen van de tuin. Na het verwijderen van de oude tuin wordt deze eerst weer opgehoogd tot de gewenste hoogte. Dat houdt in dat er een laag van 20 tot 40 cm bouwzand wordt gestort om de tuin weer strak en glad te krijgen. In het geval van bestrating wordt er rekening gehouden met een eventuele oprit van de auto en een terras. Verder wordt de ondergrond goed gedraineerd zodat hemelwater later kan worden afgevoerd.
  • Het inrichten van de nieuwe tuin. Na het ophogen van de tuin wordt de tuin opnieuw ingericht. Eerst komt de bestrating te liggen en daarna wordt de beplanting opnieuw aangelegd. Dit gebeurt doorgaans volgens een beplantingsschema.

Wie voert de tuinrenovatie uit

Het spreekt vanzelf dat je niet eigenhandig de hele tuinrenovatie moet gaan uitvoeren. Er komt immers nogal wat specialistisch gereedschap aan te pas om deze klus te klaren. Denk hierbij aan een minigraver om de tuin af te graven en gereedschap voor het aanleggen van bestrating. Je huurt dan ook het beste een hovenier in voor deze klus. De hovenier kan eventueel het aanleggen van bestrating nog uitbesteden aan een specialistische hovenier of stratenmaker. Zelf kan je wel een stuk meehelpen tijdens de tuinrenovatie. Dat voorkomt dat de kosten al te hoog zullen oplopen. Je kan bijvoorbeeld zelf de oude materialen afvoeren naar de gemeentewerf wanneer je beschikt over een auto met een aanhanger.

Wat zijn de kosten van een tuinrenovatie

De prijs van een tuinrenovatie kan je het beste per vierkante meter indiceren. Dat komt doordat je dan een totaalprijs hebt van een tuin die leeggehaald en opnieuw ingericht is. Ga je voor een eenvoudige tuinrenovatie met gras en betonklinkers en een paar borders, dan ben je een lager bedrag per vierkante meter kwijt dan wanneer je een gecompliceerde tuinrenovatie met de aanleg van een vijver en meerdere zitjes wil laten realiseren. Navraag bij een aantal hoveniers leverde de volgende bevindingen op:

Wie huur je in Hoe is de prijs berekend Prijs voor een eenvoudige renovatie (vanaf-) Prijs voor een gecompliceerde renovatie
Hovenier algemeen of specialistisch Per uur 35 euro 55 euro
Hovenier algemeen of specialistisch Per vierkante meter 50 euro 100 euro
Hovenier voor aanleggen tuin Per vierkante meter 10 euro 20 euro
Hovenier voor leeghalen tuin Per vierkante meter 10 euro 20 euro
Hovenier voor uitgraven tuin Per vierkante meter 10 euro 26 euro
Hovenier voor ophogen tuin Per vierkante meter 16 euro 31 euro

 

Hoe de prijs bepaald wordt

Hoeveel jij uiteindelijk betaalt hangt af van een aantal factoren:

  • Wie voert het tuinontwerp uit. Je kan zelf een tuinontwerp uitvoeren, maar je kan het ook door een tuinarchitect laten opstellen. Je bent in dat geval voor een tuinontwerp inclusief arbeidsloon en BTW tussen 200 en 500 euro kwijt.
  • Wil je een beplantingsplan. Weten wat de beste beplanting voor jouw tuin is? Laat een beplantingsplan opstellen. Het kost ongeveer 50 procent van de ontwerpkosten als meerprijs.
  • Wat voor elementen wil je in je tuin hebben. Bij een tuinrenovatie kan je gaan voor eenvoudige onderdelen in je tuin zoals betonklinkers en een gazon. Dat noemen we ook wel de eenvoudige tuinrenovatie. Je kan echter ook gaan voor mooie natuurstenen en waterpartijen in je tuin. Dit valt onder de noemer gecompliceerde tuinrenovatie.

Bespaar op je tuinrenovatie

Iedereen wil besparen op de kosten van een tuinrenovatie. Dat doe je heel eenvoudig door offertes op te vragen van verschillende hoveniers. Met één druk op deze knop krijg je meerdere offertes voor jouw tuinrenovatie om te vergelijken. Het levert je gelijk een voordeel oplopend tot 15 procent op.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis