Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Steeds meer mensen zien het belang in van een goed terras en een mooi tuinpad in hun tuin. Wanneer jij een terras wil gaan aanleggen met tuintegels lijkt dit op het eerste oog heel eenvoudig. Met dit stappenplan van de expert leg jij een goed terras van tuintegels aan wat voor jaren mooi blijft.

Voorkom onkruid tussen je nieuwe tegels

Niemand zit te wachten op onkruid tussen de nieuw aangelegde tegels. Het is dan ook een goed idee om eerst een laag worteldoek te leggen voordat je het bouwzand gaat aanbrengen. Dat voorkomt dat onkruid waarvan het zaad of de wortels diep in de grond zit omhoog komt tussen je nieuw aangelegde tegels door. Dit is geen vereiste, maar het voorkomt wel een hoop ellende naderhand.

Zorg voor een goede ondergrond

Ga je tuintegels leggen, zorg dan voor een goede ondergrond. Je noemt dit in vaktermen ook wel een zandbed. Dat is ongeveer 20 cm hoog; je zal de plek waar jouw terras komt dus eerst moeten afgraven voor je het zandbed kan gaan aanleggen. Ophogen doe je met bouwzand. Zorg ervoor dat je met een trilplaat het zand goed aan drukt. Herhaal deze stap na ongeveer een week nog eens; zo weet je zeker dat jouw tuintegels niet zullen gaan verzakken.

Afreien voor een strak terras

Voor een mooi strak aangelegd terras moet je de ondergrond afreien. Dat doe je met een afreilat. Je kan ook een waterpas gebruiken. Denk eraan dat je ruimte laat voor de afwatering in de vorm van een watergoot langs de randen van jouw terras. Hierdoor blijft het water niet liggen maar stroomt het rechtstreeks het riool in.

Het leggen van de terrastegels

Na het aanleggen van het zandbed is het tijd om de terrastegels op hun plek te leggen. We gaan uit bij dit stappenplan van normale betonklinkers. Deze zijn namelijk het beste geschikt om zelf te leggen. Je legt de tegels op het zandbed, waarbij je rekening houdt met de leg-vorm. Wil je de vorm leggen zoals een dambord of wil je de tegels laten verspringen. In het eerste geval begin je bij iedere rij met een hele tegel; in het andere geval begin je beurtelings met een hele en een halve tegel. Klop de tegels na het leggen aan met een rubberen hamer. Gebruik geen gewone hamer; de tegels zouden hierdoor kunnen barsten. Je begint altijd in de hoek van je terras die het meeste opvalt. Je wil daar namelijk de hele tegels hebben liggen en niet de geslepen tegels om het terras af te werken. Zorg ervoor dat de tegels niet al te strak tegen elkaar liggen op het terras; ze moeten gewoon aansluiten.

Het plaatsen van betonbanden

Na het leggen van het terras van betonbanden moet je aan de zijkanten van de tegels het zand wat wegspitten. Tot circa 2 cm onder het tegelterras plaats je de betonbanden. Dit zorgt ervoor dat de tegels na het plaatsen goed op hun plek blijven liggen. Ook zorgt het ervoor dat zaken als een gazon niet zomaar kunnen overlopen op je terras.

Zorg voor voegnaden

Na het leggen van de tegels breng je voegnaden aan. Dat voorkomt dat je later onkruid op je terras zal gaan krijgen. Gebruik je speciaal voegzand, dan heb je de minste kans op zogeheten kalkuitbloei. Kijk door de loop der tijd of het voegzand nog wel aanwezig is. Bewaar altijd het restant voegzand om in een later stadium opnieuw te kunnen voegen tussen je terrastegels.

Het gebruik van natuursteen

Betonklinkers mogen dan het gemakkelijkste zijn om te leggen; ze brengen niet de meeste sfeer. Wil jij een natuurlijk effect hebben op je tuinbestrating, leg dan een pad van natuursteen. Dit is steen wat lastiger op maat te maken is; het is dan ook aan te raden om dit steen sowieso door de hovenier of stratenmaker te laten leggen. De kosten zijn hoger maar het effect is wel dat er een behoorlijk stuk aan waarde wordt toegevoegd aan jouw tuin. Denk eraan dat je een steensoort kiest die niet bij nat weer spekglad wordt. Je wil immers geen valpartijen in je tuin hebben.

Huur iemand in

Tuintegels leggen is een vak; ben je er niet handig mee, huur dan iemand in die de tuintegels voor jou legt. Dat doe je heel eenvoudig met een muisklik op deze knop. Je ziet een aantal offertes van stratenmakers en hoveniers uit jouw regio om te vergelijken. Zo begin je al te besparen voor je iemand hebt ingehuurd.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je