In het voorjaar heb je de kans om te kijken of jouw tuin de wintermaanden goed heeft doorstaan. Dat zal niet overal het geval zijn. Een erg strenge winter is nu eenmaal een aanslag op je tuin. Je mag er dan ook op rekenen dat er wat schade valt te herstellen in het voorjaar. In eerste instantie mag je in het voorjaar vooral genieten van de bloembollen die je in de winter in de grond hebt gestopt. Deze zullen opkomen in het voor jaar en op dat moment voor een prachtig bloeiende tuin zorgen. Die bloembollen zullen een bepaalde periode bloeien. Daarna kan je de uitgebloeide stengels wegknippen. Wil je volgend jaar weer genieten van je bloembollen, dan laat je ze gewoon in de grond zitten. Ze zullen volgend jaar weer opbloeien,.
- Vul de gaten in je borders met eenjarige bloeiers. Zelfs de best onderhouden tuin zal gaten vertonen in het voorjaar. Geen nood. De planten die zijn dood gegaan kan je vervangen door soortgelijke planten. Je zou echter ook kunnen kiezen om de gaten te vullen met eenjarige bloeiers. Mooie kleurrijke primula’s doen het geweldig tijdens de zomer. In de winter gaan ze doorgaans dood. Dat geeft niets; het geeft je de gelegenheid om ze volgend jaar weer te vervangen door andere eenjarige bloeiers. Winterharde violen kunnen zomaar voor een verrassing zorgen. Ze doorstaan de winter maar blijven daarnaast in het voorjaar ook nog doorbloeien. Pas op dat ze niet gaan verwilderen want dan is het mooie er vanaf. Je kan ze wel stekken en elders in de tuin uitzetten,.
- Plant eens een nieuwe boom of heester. Bomen en heesters kan je bij planten of verplanten in het voorjaar. Je hebt nog tot april de tijd om je tuin te schikken zoals jij het graag wil. Een plant die er het vorig jaar al niet meer zo heel mooi bij stond kan je in deze periode verwijderen. Op deze manier kan je een heel nieuwe opstelling in je tuin uitproberen.
- Fruitbomen in de nachtvorst. Veel fruitboom bezitters kijken met angst en beven naar de weersberichten. Als de fruitbomen in de knop zitten zijn ze namelijk extra kwetsbaar. Het beste kan je de knoppen besproeien voordat het begint te vriezen. Het ijs zal een beschermend laagje om de knoppen heen leggen in de nacht waardoor de fruitbomen toch vrucht zullen dragen in de zomer. Een aantal strenge nachten vorst hoeft dus geen bedorven fruitoogst te betekenen.
- Zaken die moeten wachten tot na de ijsheiligen. Laat in het voorjaar, rond 15 mei, is de zogeheten ijsheiligen. Dit is een periode die de overgang naar de zomer afbakent. Het betekent dat er na dit moment weinig kans op nachtvorst meer is. Het is goed om te wachten tot na de IJsheiligen met het snoeien van je rozenstruik. Een rozenstruik zal in de wintermaanden dode takken hebben gekregen. Deze kan je het beste na de ijsheiligen pas wegsnoeien. Anders heb je kans dat je kwetsbare rozenstruik vorstschade oploopt. Na het snoeien van de rozenplanten is het zaak dat je ze goed bemest zodat ze weer mooi kunnen gaan uitlopen. Je kan speciale rozenmest kopen in het tuincentrum. Deze rozenmest bevat alle stoffen die rozenstruiken nodig hebben om in de zomermaanden weer volop in bloei te komen.
- Bind de strijd aan met het mos. Hoe romantisch mos in je grasveld ook mag lijken; het is funest voor je gazon. Heb je mos gekregen in je grasveld in de wintermaanden, dan is het goed om even te wachten tot de temperatuur weer boven de `10 graden Celsius uitkomt. Daarna kan je met de verticuteermachine over je grasveld heen gaan. Je zal al het mos eruit halen met dit apparaat. Hierdoor krijgt je gazon weer lucht en kan het de gaten vanzelf weer opvullen. Zitten er te grote gaten in je gazon; dan kan je het beste een nieuw stuk grasveld inzaaien. Dit doe je het beste voor de vogels weer terugkomen in je tuin. Graszaad is namelijk iets wat vogels heerlijk vinden. Vanaf april is het de beste tijd om het gras aan te vullen met graszaad. Zorg er wel voor dat je vanaf dat moment niet over je grasveld heen loopt. Pas ingezaaid gras is namelijk nog erg kwetsbaar.
- De vijverpomp kan weer aan. Heb je een vijver; dan kan in het voorjaar de vijverpomp weer aan. De vissen zullen ontwaken uit hun winterslaap. Planten die lelijk zijn geworden in de winter kan je ook uit je vijver weghalen. Zorg er wel voor dat je vissen nog genoeg verstopplekken overhouden.
- Offertes opvragen. Wil jij dat iemand anders de zorg van je overneemt in het voorjaar; huur dan een hovenier in. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op.