Informatie en advies over hoveniers
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je tuin is de plek waar je graag veel tijd in doorbrengt. De tijd dat jouw tuin bestond uit een terras met grasveld ligt achter je. Tegenwoordig ga je voor meer leven in je tuin. Het is dan ook niet voor niets dat jij samen met vele anderen kiest voor een mooie vijver in je tuin. Zo’n vijver is een echte aanwinst voor je tuin. Je levert er  niet eens zo heel veel ruimte voor in. Daarnaast kan je vanaf dat moment elke dag in je tuin genieten van het geluid van kabbelend water. Een vijver is voor veel mensen de ideale plek voor vissen. Afhankelijk van de ruimte die je hebt voor een vijver kan je bepalen of je er vissen in wil laten zwemmen en wat voor vissen dit zullen zijn.

*Tip:

→ Wat kost een hovenier in jouw regio? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale hoveniersbedrijven.

Hoeveel kost de aanleg van een vijver

Een vijver aanleggen is even een uitgave die je maakt. Je moet dan ook goed van tevoren nadenken hoeveel ruimte je kwijt wil zijn aan je vijver en welke materialen je ervoor gaat gebruiken. Je kan gebruik maken van een vijverfolie zodat het model en de maat helemaal zelf kunnen worden bepaald. Je zou echter ook kunnen kiezen voor een voorgevormde vijver in een harde kunststof bak. Jij wil natuurlijk graag weten hoeveel de aanleg van een vijver nou kost. Wij hebben dat voor je opgezocht. We kunnen je al wel vertellen dat de prijs van een vijver vooral samenhangt met de afmeting ervan. Daarom geven we de prijzen in de onderstaande tabel weer per vierkante meter vijver.

Welk materiaal voor de vijver Gemiddelde prijs per vierkante meter
Voorgevormde vijverbak Tussen 35 en 40 euro
Vijverfolie van PVC Tussen 2 en 8 euro
Vijverfolie van HPDE Tussen 2 en 8 euro
Vijverfolie van EPDM Tussen 7 en 11 euro

 

  • Als je handig bent. Wanneer je niet bang bent om vieze handen te krijgen en hard te werken leg je zelf je vijver aan met de materialen die je koopt. In dat geval is een voorgevormde vijverbak het handigste aangezien die alleen in de grond moet worden ingegraven. Je bespaart dan echter aanzienlijk op de aanlegkosten. Bedenk jezelf ook dat je flink zal moeten graven voor een vijver.
  • Als je alles liever uit handen geeft. Wil jij wel de lusten van een vijver maar niet de lasten; in dat geval kies je ervoor om je vijver te laten aanleggen door een hovenier of een klussenbedrijf. Je bent dan vrij in je materiaalkeuze en ook de apparatuur zal worden aangesloten. Je geniet bovendien garantie op de werkzaamheden van het bedrijf wat de vijver heeft aangelegd.

Hoe is de prijs van de aanleg van een vijver opgebouwd

De totale prijs van de aanleg van een vijver is opgebouwd door een aantal keuzes wat je maakt bij de aanschaf van je vijver. We hebben deze keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Hoe groot is je vijver. Het klinkt als een open deur intrappen. De prijs van je vijver is afhankelijk van de omvang. De prijs die je in het schema ziet is immers per meter. Een grote vijver zal dus meer kosten in de aanleg dan een kleiner model vijver. Houd er rekening mee dat een grotere vijver uiteindelijk per vierkante meter minder zal kosten wanneer je deze laat aanleggen omdat het bedrijf wat de vijver aanlegt ‘opstartkosten’ berekent. Dit wil zeggen dat ze apparatuur moeten huren wat nou eenmaal geld kost.
  • Welk materiaal kies je voor je vijver. Voor een vijver kan je kiezen uit diverse materialen. Het ene materiaal kan je gemakkelijker zelf verwerken dan het andere materiaal. Een voorgevormde vijverbak kan je zelf aanleggen maar een vijver van vijverfolie vergt meer expertise. Een goedkoop vijverfolie als PVC en HPDE heeft een kortere levensduur. EPDM vijverfolie is dikker en duurzamer. Je betaalt echter wel meer per vierkante meter.
  • Welke apparatuur laat je aansluiten. Bij de aanleg van een vijver kan je niet volstaan met de vijverbak zelf. Je zult een filterpomp moeten aansluiten die je vijver schoonhoudt. Je voorkomt met een goede filterpomp dat algen een kans krijgen om je water te vergiftigen. Daarnaast blijft je water in beweging door een filterpomp wat je ook nodig hebt voor een goede kwaliteit van je vijverwater.
  • Kies je een dure of goedkope vijverpomp. Vijverpompen heb je in veel soorten en maten. Laat je goed voorlichten over welke vijverpomp voor jouw vijver het beste is. Je zal moeten kijken naar de maat van je vijver en naar het stroomgebruik van de vijverpomp. Een goedkoop apparaat kan zomaar een enorm energieverbruik opleveren.

Praktische besparingstips

We geven je een aantal praktische besparingstips waar jij je voordeel mee kan doen.

  • Goedkoop is duurkoop. Kan jij een oud model vijverpomp voor een spotprijs kopen? Dan moet je kijken naar het energieverbruik ervan. Je zou zomaar met een heel hoge stroomrekening kunnen komen te zitten op jaarbasis.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Wil je een vijver laten aanleggen door een bedrijf, vraag dan offertes op. Met één klik op onderstaande button krijg jij vrijblijvend meerdere offertes in je mailbox. Je voordeel kan oplopen tot 40 procent.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Hoe vind ik een goede hovenier?

Een tuin is een heel gewild bezit. Wanneer je echter een huis

7 Veelgemaakte fouten tuinieren

Tuinieren is een werkzaamheid die iedereen kan uitvoeren. Kijk maar om je

Checklist offerte hovenier beoordelen en vergelijken

Een tuin is een kostbaar bezit. Niet iedereen is even bedreven in